Det er på tide at tage en drøftelse af fremdriftsreformen, som lægger mere vægt på hurtighed end kvalitet, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd.

De studerende glæder sig over, at den nye uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), nu vil indkalde til et servicetjek af den omstridte fremdriftsreform.

Ministeren siger til Berlingske, at han efter sommerferien vil indkaldte uddannelsesinstitutioner, de studerende og de politiske partier i forligskredsen til forhandlinger. Dermed er der lagt op til et servicetjek af reformen ét år tidligere, end forgængeren på posten, Sofie Carsten Nielsen (R), havde stillet i udsigt.

»Det synes vi er rigtig, rigtig positivt. Vi har set det ene eksempel efter den anden, som har vist, hvor skadelig den her reform er. Så det er ikke for tidligt, at nogen tager det alvorligt og sætter en seriøs tidshorisont på, hvornår vi skal snakke om det her,« siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd, til Berlingske Nyhedsbureau.

Fremdriftsreformen har lige siden offentliggørelsen i 2013 bragt sindene i kog på de videregående uddannelser.

Idéen med reformen er, at de studerende skal hurtigere igennem uddannelsen og spare samfundet for to milliarder kroner. Det har dog vist sig, at reformen har nogle utilsigtede effekter. Blandt andet er det kommet frem, at det er svært for iværksættere at holde deres firma i gang ved siden af studiet, hvis de skal være fuldtidsstuderende.

Yasmin Davali mener, at reformen udelukkende fokuserer på, at få de unge hurtigst muligt igennem uddannelser uden skelen til kvaliteten af uddannelserne.

»Fokus er gået fra at skabe de bedst mulige uddannelser til at få folk hurtigst igennem. Jeg mener, vi skal tilbage til et sted, hvor vi diskuterer, hvordan vi skaber gode uddannelser i stedet for bare hvordan, man hurtigst kommer igennem,« siger hun.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd håber, at ministeren vil være klar til at se med friske øjne på reformen.

»Jeg regner med, at vi kommer til at have en rimelig ren tavle og snakke om de problemer, der er, men også at vi kan komme til en erkendelse af, at det ikke altid er skidt, at folk bliver forsinket, og at der er gode grunde til det,« siger Yasmin Davali.