I 20 af landets byråd har mindst tre af de folkevalgte forladt det parti, de blev stemt ind for ved valget.

København. Til november går danskerne til kommunalvalg, og mange vil ikke mindst kigge på partibogstaverne, inden krydset bliver sat.

Men når først kandidaterne er valgt ind, vil en stor del af dem bytte partiet ud med et andet. Det er i hvert fald, hvad der er sket siden det seneste kommunalvalg i 2013. Det skriver Jyllands-Posten.

148 af landets omkring 2500 kommunalbestyrelsesmedlemmer er hoppet væk fra det parti, som de blev stemt ind for, viser svar fra samtlige landets kommuner.

Blot en tredjedel af landets byråd har i dag samme partisammensætning som på valgnatten. I 20 af landets 98 byråd har tre eller flere af de folkevalgte forladt det parti, som de blev valgt for.

De lokale partihoppere kan være med til at forstærke mange vælgeres manglende tillid til de folkevalgte. Det påpeger lektor Johannes Andersen, der forsker i demokrati og valg ved Aalborg Universitet.

- I udgangspunktet er der nok en del vælgere, som føler, at den repræsentant, som de har stemt på, har svigtet dem, siger han til Ritzau.

- På den måde oplever de, at det med demokrati kan være noget vanskeligt noget. Og det er selvfølgelig lidt en udfordring demokratisk set.

Professor Jørgen Elklit fra Aarhus Universitet kalder det et demokratisk problem, at så mange lokalpolitikere har skiftet parti.

- Det parti, som man stemmer på, står svagere, når det ikke længere har den mandatmæssige styrke, som det blev sat ind med, siger han til Jyllands-Posten.

Han vurderer, at en god andel partiskift kan forklares med "personlige ambitioner".

I Stevns har borgmester Mogens Haugaard Nielsen forladt Venstre - ligesom 38 andre lokalpolitikere ifølge Jyllands-Posten har gjort det i løbet af de seneste fire år.

I dag er han løsgænger. Det har handlingslammet byrådet.

- Jeg prøver at strikke beslutninger sammen som et kludetæppe, men jeg har ikke en strategi, siger han til avisen.

Venstre har samtidig på landsplan fået 18 nye medlemmer ifølge opgørelsen. Dermed er Venstre sammenlagt gået 21 byrådsmandater tilbage i perioden.

Partisekretær Claus Richter er dog ikke enig i opgørelsen.

- Vores tal viser, at vi netto har tabt fire, siger han til Ritzau.

- Men det er rigtigt, at Venstre har mistet nogle byrådsmedlemmer og fået nogle i den forgangne periode.

- Det gælder sådan set alle partier. Og det er den dynamik, der er ude i lokalpolitik: Nogle melder sig ind, og nogle melder sig ud, og det har de jo med grundloven i hånden deres ret til at gøre, tilføjer partisekretæren.

/ritzau/