Det blev til ikke mindre end 12 timers forhandlinger, da en flok trætte politikere trådte frem foran de få vågne journalister klokken 4 i nat.

Undervejs var det især udfasning af coronapas, åbningstider for restauranterne og store forsamlinger, som blev genstand for heftige diskussioner, og som trak forhandlingerne i langdrag.

Både sundhedsminister Magnus Heunicke og de øvrige partier havde ellers på forhånd bebudet, at der var plads til en meget stor genåbning.

Men inde i forhandlingslokalet var den røde og blå lejr alligevel uenige om tempoet på udfasningen af restriktionerne.

Præsentation af aftale efter Genåbningsforhandlinger i Justitsministeriet i København, natten til torsdag den 10. juni 2021. Genåbningen af det danske samfund er diskuteret, efter covid-19 nedlukningen. Der er blandt andet diskuteret udfasning af coronapas og mundbind.
Præsentation af aftale efter Genåbningsforhandlinger i Justitsministeriet i København, natten til torsdag den 10. juni 2021. Genåbningen af det danske samfund er diskuteret, efter covid-19 nedlukningen. Der er blandt andet diskuteret udfasning af coronapas og mundbind. Foto: Philip Davali
Vis mere

Til sidst blev de dog enige om, at alle restriktioner skal være udfaset 1. september – bortset fra enkelte begrænsninger i nattelivet og ved større arrangementer.

Her er et overblik over, hvad aftalen indeholder:

  • Fra mandag 14. juni fjernes kravet om mundbind, bortset fra i kollektiv trafik, hvis man har ståplads.
  • Restauranter, barer og cafeer må holde åbent og udskænke alkohol til midnat, glædende fra fredag. Fra 15. juli udvides åbningstiderne og alkoholsalget til klokken 02.
  • Det indendørs forsamlingsloft hæves til 250 personer fra 1. juli. I forvejen var det aftalt, at det hæves til 100 på fredag, mens det udendørs forsamlingsloft fjernes.
  • Der må komme 25.000 tilskuere i Parken til EM-kampene. Det er væsentlig flere end de 15.900 tilskuere, som var det oprindelig tilskuerloft.
  • Kravet om coronapas består noget tid endnu. Kravet bliver ophævet 1. september – bortset fra enkelte steder som diskoteker og indendørs koncerter.
  • 1. september må natklubber genåbne. Det bliver dog med krav om fremvisning af coronapas indtil 1. oktober.
  • For serveringssteder, hvor gæster i det væsentlige sidder ned, ophæves arealkrav og afstandsanbefalinger den 1. juli 2021
  • Alle elever på grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser kan vende tilbage til en normal skoledag med fuld fremmøde fra mandag 14. juni. Det anbefales dog kraftigt, at man fortsætter med at lade sig teste to gange ugentligt.
  • For arrangementer med mindre end 2.000 tilskuere vil der være krav om coronapas indtil den 1. august 2021. For arrangementer med mere end 2.000 tilskuere vil der være krav om coronapas indtil 1. oktober 2021.