Lyt til artiklen

Kristian Hegaard (R) skulle ved flere lejligheder have udvist grænseoverskridende adfærd, skriver han på Facebook.

Derfor udtræder han af Folketinget.

»Jeg har svigtet og fejlet. Jeg er netop blevet bibragt den information, at jeg ved festlig lejlighed i byen for nylig i en meget fuld tilstand, som jeg desværre intet husker fra, har udvist grænseoverskridende adfærd. Det er jeg simpelthen så ked af - for jeg har intet ønske om at overskride andres grænser, og jeg beklager dybt,« skriver han på Facebook.

Ifølge opslaget har han i radikal sammenhæng til en fest »overtrådt en grænse hos en radikal med en berøring«.

Kristian Hegaard (R)
Kristian Hegaard (R) Foto: Emil Helms
Vis mere

Han skriver i opslaget, at han ikke husker noget, fordi han var fuld. Han har ifølge opslaget haft et problem med at drikke sig for fuld:

»Jeg har indtaget alkohol så hatten passede. Her er det kammet over ved nogle lejligheder og givet regulære sorte huller i hukommelsen. Festerne og festivalerne har være mange, sjove, og nogle gange sene. Derfor er jeg også sikker på, at jeg her kan have overtrådt andres grænser. Jeg er med garanti også kommet til at køre folks tæer over, uden det har været meningen, når dansegulvet har været tætpakket. Det har aldrig været min intention, og jeg er fuld af beklagelse. Hverken fuldskab eller andet kan undskylde det,« skriver han.

Han skriver også, at ansvaret alene er hans.

»Svigtet er ene og alene mit«.

Med MeToo-sagen mener Kristian Hegaard ikke, at han kan fortsætte i politik.

»Jeg har overtrådt de værdier, jeg selv står for. Derfor mener jeg ikke, jeg med troværdighed kan fortsætte i politik for nu og takker derfor af.«

Kristian Hegaard er en af de helt store radikale profiler. Han blev valgt ind i 2019 og har blandt andet gjort sig bemærket som retsordfører. Han sidder i kørestol på grund af et medfødt handicap, og han skrev med sit mandat historie ved at være den første med et handicap, der blev valgt til Folketinget.

Med Kristian Hegaards afgang fortsætter metoo-sagerne med at matre midterpartiet. I oktober 2020 røg partiets daværende leder Morten Østergaard, efter at det kom frem, at han for mange år siden havde taget partifællen Lotte Rod på låret, så hun måtte fjerne hans hånd.

Morten Østergaard melder sin afgang efter gruppemøde i den Sorte Diamant i København, onsdag den 7. oktober 2020.
Morten Østergaard melder sin afgang efter gruppemøde i den Sorte Diamant i København, onsdag den 7. oktober 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Morten Østergaard måtte forlade sin post efter et lettere bizart forløb, hvor det først kom frem, at der var en sexismesag i den radikale folketingsgruppe. Folketingsmedlem Lotte Rod stod nemlig frem og fortalte om, at hun var blevet udsat for uønskede berøring i partiorganisationen uden dog at afsløre, hvem krænkeren var. Efterfølgende fortalte Morten Østergaard offentligheden, at sagen var håndteret. Han undlod dog at fortælle, at han havde håndteret en sag om sig selv. Det var først efter krisemødet i 7. oktober 2020, der førte til hans afgang, at han erkendte, at han selv var krænkeren.

Partiformandens ydmygende afgang kom blot kort tid efter, at partiet havde gjort MeToo og kampen mod krænkelser til en mærkesag.