Der skal flere penge på bordet, når det gælder det grønne område, mener De Radikale, SF og Enhedslisten.

Flyskat, udtagning af landbrugsjord, mere skov, bedre forhold for elbiler og en langt billigere kollektiv transport.

Kravene på det grønne område er mange fra S-regeringens tre støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten.

Trioen var mandag til forhandlinger om næste års finanslov hos finansminister Nicolai Wammen (S).

Og fælles for støttepartierne var et klart budskab til Wammen: Der skal afsættes flere penge til grønne prioriteringer, end det regeringen har spillet ud med.

Wammen fastholder efter mandagens forhandlinger, at regeringen har prioriteret klimaet højt.

- Regeringen har lagt et meget ambitiøst forslag på bordet. Også når det gælder det grønne.

- Mere end to milliarder kroner ekstra vil vi sætte af, og så har jeg haft besøg af nogle partier, der gerne vil sende endnu flere penge ind på den grønne indsats. Der må vi prøve at se, hvad vi kan blive enige om.

- Men man skal bare lige huske, at som finansminister har jeg ikke bare et pengetræ, som jeg bare kan ryste. Det er også vigtigt for mig, at vi ud over at styrke den grønne indsats investerer i vores velfærdssamfund, siger Wammen.

Regeringen har afsat 2,1 milliarder kroner til grøn omstilling og 2,1 milliarder kroner til en forhandlingsreserve, som dog skal dække meget andet end klimaet.

Mandagens forhandlinger var de første udelukkende med støttepartierne, som forventes at være med i finanslovsaftalen. Det grønne område var på dagsordenen mandag, og trods kritikken er Wammen fortsat optimist.

- Jeg har sagt, at vi spiller ud med initiativer for 2,1 milliarder på det grønne i vores finanslovsforslag.

- Derudover er der andre to milliarder, man kan forhandle om, blandt andet til det grønne, siger Wammen og henviser til, at der næste år også kommer en klimalov og en klimahandlingsplan.

- Så finansloven er en del af det, vi gør på det grønne område, og jeg tror på, at vi i fællesskab kan lave nogle rigtig gode løsninger, siger han.

Senere på ugen skal parterne drøfte uddannelse og velfærd, oplyser Wammen.

/ritzau/