På trods af regeringens kickstart mister Danmark arbejdspladser i stor stil. 16.000 fuldtidsjob er forsvundet i 2012
På trods af regeringens kickstart mister Danmark arbejdspladser i stor stil. 16.000 fuldtidsjob er forsvundet i 2012 Foto: Henning Bagger (arkiv)

Danmark oplever i år det største tab af arbejdspladser, siden finanskrisen var på sit højeste i 2009. Det skriver neatvisen Altinget.dk.

Kæmpe PLUS-guide: Sådan får du drømmejobbet

På trods af regeringens kickstart, så forsvinder arbejdspladserne fra Danmark i stort tal. I år er der foreløbigt forsvundet arbejdspladser svarende til 16.000 fuldtidsjob. Det er dobbelt så stort et jobtab som i 2011 og 2010, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Heraf er hovedparten, cirka 10.000 job, gået tabt i den private sektor, som samlet set har mistet over 160.000 arbejdspladser, siden krisen begyndte i 2008.

I oppositionspartiet Venstre er man ikke i tvivl om, hvilken kur der skal til for at vende udviklingen. Skattelettelser. Helst i stor stil, så de kan lægge en dæmpe på lønstigningerne.

- Jeg siger ikke, at vi absolut skal ned på svensk skat og tysk løn. Men vi skal dernedad, sagde Venstres formand Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde onsdag forud for weekendens landsmøde i Venstre.

Dermed er han på linje med sin tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der sidste weekend sagde, at skatten skal drives ned på svensk niveau og lønnen på tysk niveau.

- Claus Hjort giver en præcis analyse af Danmarks udfordringer. Som nation har vi behov for at drive skattetrykket ned. Hvis vi skal være en konkurrencedygtig nation, handler det ikke om at have produktionsomkostninger som i Kina og Indien. Det handler om vores nærmeste konkurrenter som Sverige og Tyskland, siger Lars Løkke.

At komme ned på svensk skattetryk vil kræve skattelettelser for hele 65 milliarder kroner. Altså langt mere end skattereformens skattelettelser på 7 milliarder kroner. Men Lars Løkke vil foreløbigt ikke svare på, hvor pengene til skattelettelserne skal komme fra.

Hos Socialdemokraterne mener man ikke, at verden højeste skattetryk er det primære problem.

- Hovedproblemet ikke højt skattetryk, men at danskerne holder på pengene, og at det går dårligt i landene omkring os. Vi skal have bragt optimismen tilbage, siger finansordfører John Dyrby Paulsen (S) til netavisen Altinget.dk.

Han kalder det useriøst af Venstre at foreslå skattelettelser uden at have et klar bud på, hvor pengene skal komme fra.

- Vi har sat os for, at vi skal have pengene i kassen, før vi kan bruge pengene. Lars Løkke skylder os og alle andre danskere at forklare, hvordan han vil finde de penge. Når han slynger om sig med skattelettelser til højre og venstre, så må han anvise helt konkret finansiering. Alt andet er useriøst, siger John Dyrby Paulsen.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.