Den kontante integrationsminister Inger Støjberg (V) må sande, at ord er ét, handling noget andet.

Selvom regeringen netop har strammet på udlændingepolitikken ved blandt andet at indføre den lavere integrationsydelse, så kan BT søndag fortælle, at det går den gale vej for Inger Støjberg, der har sat alt ind på at begrænse flygtningestrømmen.

Siden hun satte sig i stolen som integrationsminister i juni, er flere flygtninge kommet til.

I juni og juli kom der henholdsvis 1087 og 1038 asylansøgere til Danmark. I januar kom der 646 asylansøgere.

Derudover viser tallene, at anerkendelsesprocenterne for de to store flygtningegrupper, som er syrere og eritreere, er på henholdsvis 97 og 96 procent. Det vil sige, at stort set alle flygtninge fra de to lande, der sætter deres fødder i Danmark og beder om asyl, også får ophold.

LÆS OGSÅ DEN STORE INFOGRAFIK:

Regeringens tiltag skal få flygtningene til at søge uden om Danmark, men der er ikke ændret ét komma i forhold til, hvem der har ret til at få asyl. Blandt andet fordi Danmark er bundet af FN’s Flygtningekonvention, og dermed kan Inger Støjberg reelt ikke styre, hvem og hvor mange der får asyl i Danmark.

Bundet af konventioner

»Som reglerne er i dag, så giver vi kun asyl til dem, som vi skal give opholdstilladelse til efter de internationale konventioner, som Danmark har bundet sig til. Vi kan ikke sende folk tilbage til de her lande, så når de er her og søger asyl, så kan man ikke gøre noget uden at bryde konventionerne,« siger Jonas Christoffersen, direktør ved Institut for Menneskerettigheder.

»Så der er simpelthen en stor del af flygtningestrømmen, som er ude af politikernes hænder. Når danske politikere siger, at de vil overholde konventionernes minimumsstandarder, så er det også en politisk begrænsning, man opretholder,« tilføjer han.

LÆS OGSÅ:

Læg dertil, at en lang række statsløse flygtninge - blandt andet palæstinensere og en ny muslimsk flygtningegruppe fra Burma kaldet rhohingaer - i høj grad også får asyl.

I 2014 søgte 1362 statsløse asyl i Danmark, og 87 procent fik det. Dog er antallet af statsløse asylansøgere dalet en smule i 2015.

Og selvom konventionerne tit bliver nævnt, og debatten om dem ‘hilses velkommen’ af statsminister Lars Løkke Rasmussen, så er Inger Støjbergs chef klar i mælet, når det handler om Danmarks tilknytning til dem:

»Det kommer ikke til at ske, at Danmark pludselig ryger ud af sync med, hvad andre lande gør og pludselig indtager særpositioner. Jeg har det grundsynspunkt, at vi skal leve op til de internationale forpligtelser, og jeg kan ikke se, at vi skal træde ud af nogle konventioner,« sagde han i ’Deadline’ på DR2 tidligere i denne måned.

LÆS OGSÅ:

Med andre ord: Regeringen vil ikke pille ved konventionerne. Derfor krydser man i Venstre fingre for, at straksindgrebet med den lavere integrationsydelse virker.

Lettere i opposition

»Der er en frygt i Venstre for, at man ikke selv kan styre det, og der er ingen tvivl om, at der er en masse faktorer i det her, der ligger udenfor regeringens kontrol,« siger politisk kommentator på BT Søs Marie Seerup.

»Det her viser også, at det er lettere at være i opposition end at have magten og levere resultaterne.

Vælgerne er optaget af bundlinjen, altså hvor mange, der kommer. Og det vil Inger Støjberg blive målt på, uanset om det er inden for hendes kontrol eller ej,« siger Søs Marie Seerup.

Regeringspartiet presses også af Dansk Folkeparti, der mener, at vi skal træde ud af de dele af konventionerne, som forhindrer Danmark i selv at bestemme, hvem der får ophold i Danmark.

Inger Støjberg oplyser gennem sin pressemedarbejder til BT, at hun ikke ønsker at kommentere, hvad Venstre vil gøre, hvis straksindgrebet med lavere integrationsydelse ikke virker.

LÆS OGSÅ DEN STORE NYHEDSGRAFIK: