Regeringens omdiskuterede straksindgreb mod asyltilstrømningen er blevet vedtaget. Virker det ikke efter hensigten, vil nye tiltag følge, bebuder integrationsminister Inger Støjberg.

Fra på tirsdag vil nytilkomne udlændinge blive mødt med nye vilkår.

De vil fremover modtage et månedligt løb, der er lavere end den kontanthjælp, udlændinge får i dag, når de kommer til landet, ligesom de vil skulle optjene retten til børnecheck. Lærer de dansk, kan det udløse et tillæg på 1.500 kroner månedligt - og samlet set er hensigten med hele manøvren at bremse asyltilstrømningen.

Venstre-regeringens såkaldte straksindgreb, der blandt andet omfatter den nye integrationsydelse, blev onsdag vedtaget i Folketinget med hjælp fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative.

»Min klare hensigt er, at der skal komme færre asylansøgere til Danmark, og jeg mener, at det her er den rigtige måde at gøre det på. Jeg mener, det her vil komme til at virke, og gør det ikke det, så må vi se, hvilke andre værktøjer vi kan tage brug,« siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

I valgkampen garanterede Støjberg, at der ville komme færre asylansøgere til Danmark, når de planlagte stramninger blev gennemført.

Efter vedtagelsen onsdag uddyber ministeren, at hun »ikke kan garantere noget som helst«, men at hun ikke ville gennemføre lovpakken, hvis ikke hun var overbevist om dens effekt.

»Jeg kan jo ikke garantere for, hvordan det kommer til at se ud om en uge eller to eller tre. Men min klare hensigt er, at der skal færre asylansøgere til Danmark i år, end der kom sidste år under den røde regering,« siger Inger Støjberg.

Hos Dansk Folkeparti glæder integrationsordfører Martin Henriksen (DF) sig over de nye regler.

»Det er en god dag for fædrelandet, men vi er ikke i mål endnu. Det her ser vi som en god begyndelse,« siger han med henvisning til de blå partiers hensigt om at udvide de nye regler, så de også kommer til at omfatte udlændinge, der allerede er i Danmark.

Og der kommer da også snart en ny asylreform på forhandlingsbordet, fortæller Inger Støjberg.

Mens hun og resten af blå blok trykkede på den grønne afstemningsknap i folketingssalen onsdag eftermiddag, demonstrerede forargede danskere mod den nye lov på den anden side af Christiansborgs tykke mure.

Integrationsydelsen gør blot flygtningene endnu mere fattige og stigmatiserede, lyder advarslen fra kritikere. Flere kommuner har desuden påpeget, at flygtninge vil få svært ved at betale for en bolig.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil integrationsydelsen betyde, at mange flygtninge og indvandrere vil få en indkomst langt under fattigdomsgrænsen.

»Det her vil gå ud over integrationen. En opvækst i fattigdom har stærk indvirkning på børnenes skolegang og videre uddannelse og den sociale arv,« siger direktør Lars Andersen i en skriftlig kommentar.

Også på Christiansborg mødte asylreformen krads kritik under den lange, følelsesladede debat op til afstemningen.

»Det er en form for falsk markedsføring at kalde det en integrationsydelse - for det vil have den stik modsatte effekt,« rasede Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Men kritikken preller af på Inger Støjberg:

»Jeg synes, det handler om at få de mennesker, der kommer til Danmark, ud på arbejdsmarkedet, så de bliver integrerede og bliver en del af Danmark. Sænkelsen af ydelsen og muligheden for at få en sprogbonus er med til at skubbe i den rigtige retning.«