Inger Støjberg vil ændre den danske model, som hun selv som minister roste til skyerne

’Man må sige, at i de sidste godt 100 år har man formået at få det til at fungere både under op- og nedture og også med pres udefra. Derfor synes jeg, det ville være mærkeligt nu pludselig at smide sig ned på ryggen og give op.’

Sådan lød det i 2010 fra Venstres Inger Støjberg i Information, da hun som beskæftigelsesminister kommenterede et forslag fra LOs formand, Harald Børsting, om at lovgive på overenskomstområdet for at sikre ligebetaling til udenlandske arbejdere.

Dermed afviste Inger Støjberg kategorisk at blande sig i den danske model, der betyder, at arbejdsmarkedets parter selv aftaler løn- og arbejdsforhold.

Men nu har Venstre og Dansk Folkeparti med bl.a. Inger Støjberg som frontfigur med udgangspunkt i den aktuelle konflikt mellem 3F og restaurant Vejlegården fremsat et lovforslag, hvorefter det ikke længere skal være lovligt at lave blokader mod en virksomhed, der har tegnet overenskomst med en landsdækkende fagforening.

Åbner for politisk indblanding

Både Dansk Arbejdsgiverforening og arbejdsmarkedsforskere har undsagt forslaget og kaldt det et opgør med den danske model.

- Man tager grueligt fejl, hvis man tror, at man ved at ændre på konfliktretten blot foretager en lille ændring. Konfliktretten er en af kronjuvelerne i den danske model, som i mere end 100 år har været med til at sikre, at man finder holdbare løsninger og skaber rolige og stabile vilkår for både lønmodtagere og arbejdsgivere, har det lydt fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Hans kollega på Københavns Universitet Jesper Due er enig i, at der er tale om et opgør med den danske model og mener, at forslaget åbner for, at politikere kan blande sig i lønforhold på arbejdspladserne.

- Hvis man bryder princippet om ikke politisk at blande sig i konflikter på arbejdsmarkedet, så åbner man en ladeport for, at politikerne begynder at lovgive om alt muligt. Eksempelvis ved at fastsætte en mindsteløn eller blande sig i arbejdstiden, har han sagt til Ugebrevet A4.

Heller ikke den tidligere regeringspartner, De Konservative, støtter forslaget.

Eksperter påpeger også, at hvis forslaget bliver en realitet, vil en græsk eller polsk fagforening frit kunne indgå overenskomst med en dansk virksomhed, uanset hvordan forholdene i overenskomsten ellers måtte være.

Afviser ødelæggelse

Inger Støjberg afviser, at hun ønsker at ødelægge den danske model, der har eksisteret i over hundrede år.

- Meningen med den danske model har aldrig været, at man skal kunne tryne en lille arbejdsgiver, fordi han har tegnet en overenskomst, som 3F ikke kan lide. Det er baggrunden for vores beslutningsforslag, siger Inger Støjberg og oplyser, at Venstre vil genfremsætte forslaget, når de igen kommer til magten.

- Den politik, Venstre lægger frem før valget, vil vi selvfølgelig forsøge at få gennemført efter valget. Men som bekendt er der ikke et flertal for forslaget lige nu, og det kan man jo heller ikke garantere, at der vil være efter et valg, lyder det fra Inger Støjberg, der også oplyser, at hun til sin valgkamp ikke modtog støtte fra nogen faglig organisation.