Danmark sætter for mange barrierer op for familiesammenføringer. Kritik preller af på udlændingeministeren.

København. Europarådet lever i en drømmeverden. Inger Støjberg er en del af den virkelige verden.

Det er konklusionen fra udlændinge- og integrationsministeren selv, efter at Europarådet i en rapport fremhæver Danmark som et af de lande, der sætter for mange barrierer op for familiesammenføringer.

- Jeg er lodret uenig i den kritik, siger Støjberg (V).

- Europarådet og kommissæren for menneskerettigheder lever på en eller anden måde i en drømmeverden, og det er nu engang sådan, at vi skal drive politik i den virkelige verden.

- Og i den virkelige verden er det sådan, at kommer der mange flygtninge til et land og dermed også familiesammenføringer, så kommer det til at presse os økonomisk.

- Vi ved, at den ikke-vestlige indvandring på nuværende tidspunkt koster os 33 milliarder kroner om året, siger Støjberg.

Den nye rapport fra Europarådet sigter mod at få de 47 medlemslande til at have en mere human tilgang til familiesammenføringer.

I rapporten kan man læse om Danmarks lange sagsbehandlingstider, og at Danmark har sat økonomiske barrierer op for familiesammenføringer.

Danmark kritiseres for ikke længere at betale transporten for familiemedlemmer, der skal genforenes med flygtninge, som bor i Danmark.

Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, kalder restriktionerne uretfærdige og ulovlige.

Det skaber blot hovedrysten hos Støjberg.

- Det her kommer også til at presse os enormt værdimæssigt, og det kan være en regning, der bliver rigtig svær at betale.

- Antallet betyder noget, og derfor har jeg sat som mit mål at begrænse antallet af både flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, siger Inger Støjberg.

Kommissæren er kommet med 36 anbefalinger til Europarådets medlemslande, så de lever op til retten om familiesammenføring.

Anbefalingerne handler især om, at de skal sikre en hurtig og effektiv sagsbehandling. Samt at økonomiske barrierer ophæves.

- Vi er humane i Danmark. Vi har ikke noget som helst at skamme os over. Vi skal hjælpe mennesker i nød, men vi skal også selv kunne følge med. Og det kan vi ikke ved at lempe reglerne, siger Støjberg.

Europarådet er den institution, der vogter over overholdelsen af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Samtlige 28 EU-lande, men også Tyrkiet og Rusland, er blandt de 47 medlemmer.

/ritzau/