Udlændingeministeren mener, at danskerne bør være stolte over de omstridte Muhammed-tegninger.

København. - Jeg synes ærligt talt, at vi skal være stolte over Muhammed-tegningerne!

Sådan afslutter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) et længere opslag på Facebook, hvori hun hylder Muhammed-tegningerne for at være med til at "definere Danmark som det frie samfund, vi er".

Støjberg deler samtidig et billede, der viser, at Kurt Westergaards omstridte tegning af Muhammed med en bombe i turbanen ligger som baggrundsskærm på hendes iPad.

- Det har jeg, fordi jeg elsker Danmark. Jeg elsker ganske enkelt det fundament af frihedsrettigheder, som generationer før os har lagt, og som vort land er grundlagt på.

- Frihedsrettigheder, der betyder, at her kan vi tro på præcis den Gud, vi vil, vi har ytringsfrihed, så vi kan sige - og tegne - det, vi mener, og her er der fuldstændig ligestilling mellem kønnene.

Anledningen til Støjbergs hyldest til Muhammed-tegningerne er, at Skovgaard Museet i Viborg i en ny udstilling om blasfemi ikke vil vise tegningerne.

- Det er ærgerligt, når Skovgaard Museet i Viborg undlader at udstille netop dem i deres stort anlagte udstilling om blasfemi siden reformationen.

- Det er museets valg, og det har de deres fulde ret til, men jeg synes, at det er ærgerligt, skriver Støjberg.

Museet vil ikke vise tegningerne i udstillingen "Billedstorm fra reformationen til i dag", fordi de vil skygge over den nuancerede fremstilling af blasfemisk kunst, har museumsleder Anne-Mette Villumsen fortalt Berlingske.

I Støjbergs optik viser tegningerne, at Danmark er et land, hvor meninger brydes, og hvor man kan sige, hvad man vil - og kritisere hvem man vil:

- De har haft en enorm betydning for vores selvforståelse, vores kamp for at skabe demokrati i verden via vores aktivistiske udenrigspolitik, hvor vore soldater kæmper side om side med vore allierede for at skabe frie samfund.

Efter Jyllands-Posten 30. september 2005 trykte de 12 tegninger af profeten Muhammed som en kommentar til kunstneres selvcensur, udløste det en stor udenrigspolitik krise.

Danske ambassader blev sat i brand, og danske varer blev boykottet i en række muslimske lande.

Støjberg har tidligere delt omstridte Muhammed-tegninger på Facebook.

I 2015 delte hun det franske satiremagasin Charlie Hebdos forside med profeten Muhammed, efter at magasinets redaktion var blevet angrebet.

/ritzau/