Man skal ikke som journalist beskrive Inger Støjbergs påklædning, lakerede røde negle eller anden påklædning, for så bliver der nemlig ballade.

Ikke med Inger Støjberg, forstås, men med Christiane Vejlø, radiovært og feminist.

'Fuldstændig komplet unødvendigt at udpensle Støjbergs påklædning med 'American Psycho'-agtig præcision,' skrev Christiane Vejlø på Twitter, da journalist Kasper Løvkvist i Avisen Danmark havde beskrevet Støjbergs udseende, da hun gjorde sin entre til rigsretssagens dag 5.

Beskrivelsen lød sådan her:

»Fem minutter før tid skridtede den tidligere udlændingeminister ind i salen i sorte stiletter, sorte bukser, sort jakke og sort skjorte med store lyserøde blomster. Satte den sorte Ralph Lauren-taske under vidneskranken og lagde hænderne med de dybrøde negle på bordpladen,« skrev Kasper Løvkvist i den indledende del af sin reportage.

Og det blev altså for meget for Christiane Vejlø, som spurgte til, hvad det journalistiske formål var med at beskrive Inger Støjbergs udseende. Det formål vender vi lige tilbage til.

Herefter blev Inger Støjberg nemlig selv fortørnet. Ikke på journalist Kasper Løvkvist, men på Christiane Vejlø. Derfor skrev Støjberg et halvlangt Facebook-indlæg, hvor hun buldrede mod Christiane Vejlø og andre 'krænkelsesparate kvinder, som piller i andres navle'.

»Hun skal ikke pille i min navle,« siger Inger Støjberg med et grin om Vejløs forargelse og fortsætter:

Radiovært og feminist Christiane Vejlø – her fotograferet siddende iført kropsnær rød sommerkjole med tilhørende højhælede røde sko – er vred over, at en journalist har beskrevet Inger Støjbergs udseende i en reportage fra Rigsretten.
Radiovært og feminist Christiane Vejlø – her fotograferet siddende iført kropsnær rød sommerkjole med tilhørende højhælede røde sko – er vred over, at en journalist har beskrevet Inger Støjbergs udseende i en reportage fra Rigsretten. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Vis mere

»Hele denne krænkelsesdebat er gået helt over gevind. Det er absurd at føle sig krænket på andres vegne over, at en journalist beskriver mit udseende,« siger Inger Støjberg.

»Hvis man vil være forarget og krænket, så vær det på egne vegne. Ikke andres,« siger Støjberg.

Men kan det ikke trække fra helhedsindtrykket af en persons faglighed og personlige substans, hvis man vurderer en person på udseendet?

»Nej, det er simpelthen noget pjat. Ens udseende er da også en del af, hvem man er. Og så er det jo heller ikke sådan, at det hele handlede om min neglelak. Herregud, han må gerne beskrive min neglelak,« siger Støjberg.

»Jeg har faktisk ledt efter en mand i flere årtier, som ville bemærke, hvordan jeg ser ud, om kjolen sidder pænt, og om jeg har høje hæle på og den slags,« siger den tidligere udlændingeminister.

Det har ikke været muligt for B.T. at få en kommentar fra Christiane Vejlø. Hun har dog selv lavet et opslag på Facebook, hvor hun gør rede for sin harme.

'Det handler om, at der i medierne er større fokus på professionelle kvinders udseende, end der er på mænds. Det er en skævvridning, der kan støje i forhold til kvindernes egentlige ærinde,' skriver Vejlø blandt andet.

Journalist Kasper Løvkvist har i en tilsvarende reportage beskrevet vidnet Uffe Toudal Pedersen, nu pensionist og forhenværende departementschef, som værende i »embedsmandsuniform«. Et »diskret gråt jakkesæt« og med »fine stålbriller«.

B.T. havde gerne spurgt Christiane Vejlø, om den beskrivelse også burde udelades.