Det vil få stor effekt at afskære folk, der lyver i asylsag, fra permanent ophold, mener udlændingeminister.

København. Udlændinge, der modarbejder myndighedernes forsøg på at finde frem til deres identitet i asylsager, skal miste chancen for senere at kunne få permanent opholdstilladelse.

Sådan lyder et nyt lovforslag, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sender i høring lørdag.

Forslaget er sikret politisk flertal, da Dansk Folkeparti vil stemme for. Men det får kritik fra flere kanter.

Støjberg selv kalder det helt rimeligt.

- Det mindste man kan gøre, når man kommer til Danmark og beder om beskyttelse, er at tale sandt. Gør man ikke det, skal man ikke have retten til at blive dansker senere hen, siger hun.

Hvad er det konkret, der skal kunne gøre, at man ikke kan blive dansker?

- Vi ved for eksempel, at når vi alderstester unge, der siger, at de er under 18, så er det rent faktisk tre fjerdedele, der er over 18. Hvis de var under 18, ville de få nogle særlige rettigheder.

- Det er selvfølgelig derfor, de lyver. Men lyver man, så bliver man ikke dansker. Det mener jeg, er helt på sin plads.

Foreningen af Udlændingeretsadvokater kritiserer i Berlingske forslaget for at være uproportionalt, altså at sanktionen er for hård for at have givet usande oplysninger. Hvad siger du til den kritik?

- Det er jeg helt, helt uenig i. Det mindste, man kan forlange, er da, at man taler sandt.

- Det bliver også sådan, at vi kommer til at slå skilte op ude i asylcentrene, hvor der står sort på hvidt, at man skal tale sandt, når man kommer hertil. Gør man ikke det, kan det få meget store konsekvenser.

Dansk Flygtningehjælp siger til Berlingske, at der ofte sker misforståelser i den her type af sager. For eksempel i forbindelse med tolkning. Hvordan vil I sikre, at der er retssikkerhed for asylansøgerne?

- Dansk Flygtningehjælp er selvfølgelig flygtningenes advokater. Derfor vil de altid forsøge at finde hår i suppen. Men jeg mener altså ikke, at det er reelt.

- Vi har en meget, meget dybdegående og god behandling af asylsagerne her i Danmark.

Socialdemokratiet tvivler på, at forslaget vil få den store effekt, fordi dem, der lyver, ofte ikke ville få opholdstilladelse alligevel. Hvad tror du, at effekten vil være?

- Jeg mener, at der vil være meget stor effekt af det her. For det første er der hele den del af asylansøgere, der for eksempel lyver om alder eller kommer med falske papirer. Det får store konsekvenser i fremtiden.

- For det andet mener jeg også, at der er noget helt principielt i, at når mennesker kommer her og beder om vores beskyttelse, så forlanger vi selvfølgelig, at man taler sandt.

/ritzau/