Socialdemokratiet er fundamentalt uenige med deres mulige støttepartier om udlændingepolitikken.

Det viser en gennemgang af, hvordan de forskellige partier har stemt til alle regeringes 100 stramninger af udlændingepolitikken - oplysninger, der er frit tilgængelige på Folketingets hjemmeside.

Gennemgangen, som er foretaget af Venstre, viser, at regeringspartierne har stemt for alle 100, mens DF har stemt for 99.

Socialdemokratiet har stemt for 89 af stramningerne og er dermed meget tæt på regeringen.

Men lysten til at stramme er meget mindre, når man kigger på de partier, der efter planen skal udgøre Mette Frederiksens parlamentariske grundlag, hvis hun kan blive statsminister efter næste valg.

»Da Mette Frederiksen sidst sad i regering, lempede hun udlændingepolitikken 45 gange,« siger udlændingeminister Inger Støjberg.
»Da Mette Frederiksen sidst sad i regering, lempede hun udlændingepolitikken 45 gange,« siger udlændingeminister Inger Støjberg. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

SF har stemt for 14 af stramningerne, Radikale for 9, mens Enhedslisten og Alternativet har stemt for to.

»Det er tydeligt, at oppositionen er fuldstændig splittet i udlændingepolitikken,« siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

»Ingen ved, hvad der sker, hvis der kommer en rød regering til. De Radikale og Alternativet vil selvfølgelig kræve sig betalt. Historisk har det altid været sådan, at når Socialdemokratiet kommer til, får vi en lempeligere udlændingepolitik.  Da Mette Frederiksen sidst sad i regering, lempede hun udlændingepolitikken 45 gange. Og det vil uden tvivl gentage sig, hvis hun bliver statsminister efter næste valg.«

Hun siger jo ellers, hun vil lave udlændingepolitik med jer og DF?

»Det sagde hun også sidst, og så lempede de alligevel som besatte i fire år,« siger Inger Støjberg.

Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye, der også er et godt bud på en ny integrationsminister, hvis Mette Frederiksen kan danne regering efter næste valg, siger:

»Optællingen afslører, at der er stor uenighed, og den giver et meget ærligt billede af, hvordan Folketinget står på udlændingepolitikken.«

»Vi har samarbejdet med V og DF om udlændingepolitikken og har ikke fortrudt det et sekund,« siger Matias Tesfaye (S).
»Vi har samarbejdet med V og DF om udlændingepolitikken og har ikke fortrudt det et sekund,« siger Matias Tesfaye (S). Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Efter den store tilstrømning i slutningen af 2015, havde vi i S interne diskussioner om, hvordan man burde tackle den situation, og vi valgte at samarbejde med Venstre og Dansk Folkeparti. om at få nedbragt tilstrømningen og få grænsekontrol.«

»Det har virket, og det har vi ikke fortrudt et eneste sekund. Vi ændrer ikke kurs, og det er der heller ikke grund til, når et flertal i Folketinget støtter den hårde udlændingepolitik.«

Det er bare ikke dem, der skal støtte Mette Frederiksen?

»Nej, men efter 2011-valget, sagde Radikale jo til os, at der var et flertal for at forringe efterlønnen og dagpengene. Og mit bud er, at efter valget i 2019 vil der også være et flertal for at føre en hård udlændingepolitik. Det er den samme logik, der gælder,« siger Mattias Tesfaye.

Alternativets gruppeforperson Carolina Magdalene Maier er bekymret for Socialdemokratiets udlændingepolitik:

»Forskellen på Socialdemokratiet og Venstre er nuancer af gråt. Vi er bekymrede for, om vi vil se en reel forandring hen imod en mere anstændig udlændingepolitik, hvis Mette Frederiksen kommer til magten. Det er en historisk katastrofe, at Socialdemokratiet støtter paradigmeskiftet og vil gå til kantan af konventionerne.«

SFs politiske ordfører Karsten Hønge siger:

»Hvis Socialdemokratiet binder sig til DF i udlændingepolitikken, vil det give sværdslag. Men vi ser på det som noget, der kan håndteres.«