Foto: Jonas Vandall Ørtvig / Uffe Weng

Som Folketingets formand er det ikke Pia Kjærsgaards opgave at »irettesætte en borger«, skrev skuespillere Waage Sandø i et debatindlæg i Berlingske den 3. februar. Det fik Pia Kjærsgaard til tasterne, der til gengæld ikke mener, at skuespillere og kunstnere bør irettesætte politikere.

Her er det oplagt at bruge den populære floskel: For at gøre en historie kort.

Derfor starter vi også fra bunden i det, der har udviklet sig til at blive et verbalt slagsmål mellem ledende politikere og skuespillere.

For det hele startede nemlig, da skuespilchef på Det Kongelige Teater, Morten Kirkskov, i en kronik i Berlingske den 9. januar langede kraftigt ud efter de politiske partiers nedskæringspolitik samt den fascistiske tone, som han mente, var tiltagende i den politiske debat.

Pia K. har sat fokus på værdierne

Den fascistiske sammenligning var dog for meget af det gode, og den tidligere formand for Dansk Folkeparti og nuværende formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, var »ved at få kaffen galt i halsen,« da hun læste Morten Kirkskovs indlæg. Straks satte hun sig til tasterne og skød med skarpt mod skuespilchefen.

De skarpe skud medførte, at skuespilleren Waage Sandø ligeledes måtte kløjs i kaffen, og det fik ham til at gå i forsvar for Morten Kirkskov i et debatindlæg, der blev bragt i Berlingske den 3. ferbuar, hvori han anfægter Pia Kjærsgaards deltagelse i debatten.

»Pia Kjærsgaard er Folketingets Formand, repræsenterende hele Folketinget, ja, vel hele folket, og så går hun ud som DF-politiker og irettesætter en borger, der bruger sin ytringsfrihed til at mene noget andet, end hun bryder sig om,« skriver Waage Sandø i sit indlæg.

Pia K om Thorning: Stort nederlag hvis hun misser endnu et topjob

Newphews hit 'Igen og igen' ville passe fint her, for efter at have læst Waage Sandøs indlæg, så var Pia Kjærsgaard ikke lang tid om igen at tage til genmæle. Og her preller kritikken fra Waage Sandø af. I et interview med BT fortæller hun:

»Jeg vil ikke acceptere, at nogen mener, fordi jeg er formand for Folketinget, så skal min mund være lukket med syv segl«.

Det er uhørt, at hun blander sig

I sit debatindlæg langer Waage Sandø også ud efter Pia Kjærsgaards indblanding i debatten, som han kalder for »uhørt«.

»Hun går så langt, at hun giver udtryk for, at hun tror, at mange af hans kollegaer vil undsige ham. Det er helt uhørt. Jeg mener ikke, at man tidligere har set en folketingsformand misbruge sit formandskab på den måde.«

Pia K.

Men Det er Pia Kjærsgaard langt fra enig i.

»Jeg er folkevalgt politiker, og jeg er langt fra så meget politisk ude med snøren som min forgænger. Men der er en anden standard i forhold til mig end i forhold til andre, og så bliver jeg nødt til at tage til genmæle,« fortæller Pia Kjærsgaard til BT.

»Jeg bliver nødt til at tage til genmæle«

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti er da også overbevist om, at Waage Sandø bruger hende som »løftestang« for at hjælpe Morten Kirkskov.

»Det er ikke så åbentlyst, som det ser ud, jeg tror lige så meget, det er fordi, at han skal forsvare Morten Kirkskov, og det kan jeg godt forstå. De er venner, så han føler, at han skal gå i brechen for ham, fordi han har dummet sig gevaldigt«, siger hun med henvisning til, at Morten Kirkskov udtalelse om, at fascismen var tiltagende i dansk politik.

»Og så bliver jeg da nødt til at tage til genmæle, det er da logisk. Jeg synes, det er fuldstændig forkert, og jeg synes, det var en aldeses grotesk kronik, som Morten Kirkskov skrev«, siger hun.

BT har været i kontakt med Waage Sandø, der ikke ønskede at uddybe sit debatindlæg.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.