To ministre er torsdag indkaldt til samråd i en sag om ulovlige halvsunkne skibe nær Christiania i København.

Det var meningen, at området mellem Christiania og Holmen i København skulle være en naturperle midt i storbyen, hvor man sammen plejede miljøet.

Men Erdkehlgraven, der populært kaldes Fredens Havn, er i stedet blevet beskrevet som en skibskirkegård, hvor skrald og halvsunkne både fylder udsigten.

Det er primært en gruppe af ressourcesvage borgere, som ikke er en aktiv del af samfundet, der har fået Fredens Havn til at forfalde.

Det mener Donald Macintyre, der i 2011 var med til at stifte foreningen i København.

- Området ser heller ikke flot ud nu, men dengang var det virkelig "trashy".

- Visionen var at beskytte området. En gruppe havde fokus på det, mens en gruppe uden ressourcer, arbejde og uden så mange andre muligheder købte en båd til én krone og slæbte den derud, siger han.

Donald Macintyre og Esben Banke stiftede foreningen sammen, og bådlejren, som skulle fungere som et flydende fristed, var efter deres overbevisning lovlig.

Bådene i området skulle vedligeholdes, og når de ikke var forsvarlige længere, skulle de fjernes fra området, men den indstilling blev tilsyneladende ikke delt af alle beboere.

- Det har været meget problematisk for foreningen at dæmme op for de folk, som kom til med deres udtjente både for at have et gratis opholdssted. De har ikke været i stand til at holde deres fartøj ved lige, at indgå i fællesskabet eller koble sig på de fælles visioner, siger han.

De ressourcesvage borgere havde ikke råd til at betale prisen for at få fjernet de faldefærdige både og skibsvrag, og derfor er en del af dem blevet efterladt.

Tirsdag besøgte Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen (S), Fredens Havn, som han beskriver som et slumområde.

- Det var et meget, meget trist syn, der mødte mig med de mange sunkne og halvsunkne både og vrag, siger han.

Han har i årevis ønsket, at staten rydder op i bådlejren, der af Kystdirektoratet i 2013 blev kaldt ulovlig.

Frank Jensen håber, at det sker efter et samråd torsdag.

Her er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) indkaldt og skal redegøre for, hvordan de vil få ryddet Fredens Havn med den ulovlige beboelse og de mange skibsvrag.

Det er Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, som har indkaldt til samrådet.

/ritzau/