Der er en »væsentlig risiko« for, at kulturminister Uffe Elbæk må gå af i forbindelse med nepotisme-sagen, lyder det fra Statsrevisorernes formand, Peder Larsen.
Der er en »væsentlig risiko« for, at kulturminister Uffe Elbæk må gå af i forbindelse med nepotisme-sagen, lyder det fra Statsrevisorernes formand, Peder Larsen. Foto: Keld Navntoft

Der kommer muligvis til at blive en tom ministertaburet på de Radikales ministerhold snart. Ifølge Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), er det sandsynligt, at kulturminister Uffe Elbæk (R) er nødt til at gå af i forbindelse med sagen om hans favorisering af gøglerskolen Akademiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK).

- Ministerens opgave under samrådet tirsdag var at øge tilliden til sin person og sin embedsførelse, og der skete så det præcis modsatte. Der er en væsentlig risiko for, at det kan ende med hans afgang, siger Peder Larsen.

Uffe Elbæk sad og svedte i et samråd i Folketingets Kulturudvalg i fire timer tirsdag eftermiddag og aften. Her endte ministeren med at indrømme, at han stik mod tidligere forklaringer var blevet advaret af sine embedsmænd om at holde flere møder på AFUK, hvor hans egen mand er ansat. Det fik Kulturudvalget til at bede Statsrevisorerne om at indbringe sagen for Rigsrevisionen.

- Det var helt afgørende oplysninger, der kom frem under samrådet. Der er noget, der tyder på, at han ikke har været helt så god til at omgås sandheden hele vejen igennem, og derfor kan det være på sin plads, at Rigsrevisionen laver en uvildig undersøgelse, siger Peder Larsen.

Normalt skal der i forbindelse med undersøgelser hos Rigsrevisionen laves en forundersøgelse, der skal afgøre, om der er noget at komme efter, inden den egentlige undersøgelse igangsættes. Men ifølge statsrevisorformanden er der »ikke nogen tvivl om, at der er noget at komme efter her«, så man ender muligvis med at springe et led over for at komme hurtigere i gang.

- Der er efterhånden kommet så meget for dagen, at det tjener alle bedst, at Uffe Elbæks sag bliver undersøgt til bunds, siger Peder Larsen.

Han understreger samtidig, at det værste i sagen sådan set ikke er, at kulturministeren har brugt 180.000 kroner på arrangementer med middag og underholdning på AFUK.

- De 180.000 kroner bliver selvfølgelig også undersøgt, men jeg tror ikke, at kuvertprisen har oversteget det vejledende beløb, man har fastsat. Problemet er mere, at Uffe Elbæk har favoriseret et sted, han har tilknytning til. Men der, hvor læsset virkelig vælter, det er, da han kommer med oplysningen om, at han rent faktisk var blevet advaret af sine embedsmænd, siger Peder Larsen.

Var Uffe Elbæk blot kommet med den information tidligere, havde sagen ifølge statsrevisorformanden haft et helt andet forløb.

- Det havde ikke nødvendigvis reddet ham, men han havde i hvert fald ikke øget den manglende tillid til sin person og sit hverv som minister, som han har nu, siger han.

Ifølge Peder Larsen er det svært at sammenligne Elbæk-sagen med lignende sager, men han peger på to tilfælde, hvor ministre er endt med at gå af. Sagen om Arne Melchior (CD), der måtte sige farvel til sin post som trafikminister i 1986, da det kom frem, at han ikke kunne dokumentere beløbene på en række bilag i forbindelse med flere private middage, og Lars Barfoeds (K) endeligt som familie- og forbrugsminister i 2006 efter en række skandaler om blandt andet virusinficerede fødevarer, kødfusk og problemer med Fødevarekontrollens ansvar.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.