Der mangler "nye penge" i udspil til, hvordan fremrykkede forsvarsudgifter finansieres, mener statsminister.

Regeringen lover på konstruktiv vis at nærlæse oppositionens udspil til finansiering af forsvaret, men statsministeren har spottet et problem.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) mangler der "nye penge" i forslaget fra de ni partier i oppositionen.

- Udfordringen med det finansieringsforslag, der ligger, kan være - og som jeg sagde før, vi betragter det konstruktivt - det er, at der ikke er tale om nye penge, siger hun under en debat i Folketinget.

- Det er mere en rykken rundt på noget.

Hårdt presset af regeringen fremlagde en samlet opposition på ni partier torsdag et forslag til alternativ finansiering af, hvordan forsvarsudgifter kan fremrykkes, så Danmark når Nato-mål i 2030. Tre år tidligere.

Oppositionens forslag går på at tilvejebringe penge til forsvaret gennem en reduktion af offentlige investeringer, finde penge fra en vinterhjælpepakke og gennem en beskæring i erhvervsstøtten.

Regeringen havde givet de tre partier i oppositionen, som var del af det nationale kompromis om sikkerhed, De Radikale, De Konservative og SF, syv dage til at finde på noget:

Præsentér en alternativ finansiering, som der er flertal for, og som holder, eller tilslut jer vores forslag om at afskaffe store bededag. Ellers kommer I ikke med i det næste forsvarsforlig.

Afskaffelsen af store bededag giver ifølge Finansministeriet omkring 3 milliarder kroner årligt, dog færre, når store udgifter trækkes fra.

Der er, siger statsministeren fra Folketingets talerstol, behov for nye penge, for der er også en række andre store udgifter i velfærdssamfundet.

- Vores fælles udfordring er, at selv på et tidspunkt med rekordhøj beskæftigelse, lav ledighed, en god, sund og stærk dansk økonomi, så ved alle her i rummet, at vi ikke kan finansiere alt det, vi gerne vil, siger Frederiksen.

Trods statsministerens løftede pegefinger over oppositionens forslag fastholder hun, at hun ønsker et bredt forsvarsforlig.

- Jeg synes bestemt, at vi skal se, om ikke vi kan lave et bredt forsvarsforlig, hvor også andre partier end dem, som er med i dag, kan være med, siger Mette Frederiksen.

Økonomiprofessor og tidligere overvismand Michael Svarer har over for Jyllands-Posten torsdag vurderet, at de tre forslag til finansiering kan gennemføres.

Der er ifølge professoren ikke usikkerhed om finansieringen, men dog nogle politiske forhandlinger om, hvor nedskæringerne i erhvervsstøtten skal ske.

/ritzau/