DSB er på fallittens rand på trods af, at staten i årevis har givet selskabet særbehandling. Foto: Henning Bagger
DSB er på fallittens rand på trods af, at staten i årevis har givet selskabet særbehandling. Foto: Henning Bagger Foto: Henning Bagger

DSB har fået en usædvanlig gunstig behandling af staten, men har alligevel skabt en gigantisk gæld

DSB er i årevis blevet økonomisk forkælet af staten. Alligevel har selskabet oparbejdet en astronomisk gæld på knap 18 mia. kr.

BT kan nu afsløre, at DSB har betalt en meget lille præmie til staten i forbindelse med oprettelsen af statsgarantier. Garantierne gjorde, at DSB kunne oprette store lån til en ganske lav rente. En luksus, som DSBs konkurrenter ikke har haft mulighed for.

Betalte symbolsk præmie

Ifølge et dokument fra Folketingets transportudvalg fra 10. december 2012 har DSB tidligere betalt en præmie til staten på symbolske 0,15 pct. mod at få stillet en statsgaranti. Dermed kunne DSB opnå en lånerente på mellem 0,6 og 1,5 pct. Andre gange, hvor DSB har måttet optage lån uden en statsgaranti, har selskabet opnået en rente på gennemsnitligt 4,3 pct.

Hvis de samme forhold havde gjort sig gældende, da Folketinget i går på ny udvidede DSBs statsgaranti, havde DSB sparet op mod 600 mio. kr.

- Det er et forhold, som jeg vil tage op nu. Det ligner jo konkurrenceforvridende tal, siger Martin Geertsen, der sidder i transportudvalget for Venstre.

- Jeg ved, at der er private selskaber, som har lagt sag an ved EU Domstolen på baggrund af det her, fortsætter han.

Rasende direktør

Selskabet, som har lagt sag an ved EU Domstolen i Bruxelles, er Gråhundbus. Her er direktør Jørgen Andersen rasende over det, som han mener er konkurrenceforvridende behandling af DSB. Han er vred over den tidligere præmie på 0,15 pct.

- Jeg har aldrig hørt om noget, der var så lavt, siger Jørgen Andersen.

Han mener ikke, at han kan konkurrere på rimelige vilkår.

- Hver gang jeg forsøger at sætte priserne ned, bliver statstilskuddet til DSB bare forhøjet. Det er voldsomt konkurrenceforvridende. Hvis jeg drev min butik som DSB, måtte jeg gå fra hus og hjem, siger han.

Jørgen Rasmussens sagsanlæg har kostet ham mange penge.

- Det løber op i en mio. kr. - godt og vel. Sagen ligger til afgørelse nu, så jeg venter på at se, om jeg har vundet, siger han.

Det er uvist, hvor stort det præcise beløb, som DSB tidligere har sparet på billige lån, er.

DSB ønskede i går ikke at uddybe sagen nærmere.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.