ANALYSE: Ingen i Dansk Folkeparti vidste noget, da Kristian Thulesen Dahl og Inger Støjberg pludselig lancerede en nej-kampagne til forsvarsforbeholdet fredag formiddag. Sammen – kun de to.

Det er meget, meget usædvanligt, at et menigt medlem af folketingsgruppen – som Thulesen Dahl nu er – går enegang i en kampagne med Støjberg, som på rygtebørsen barsler med et nyt, konkurrerende parti til Dansk Folkeparti.

Selv forklarer han det som helt uskyldigt, men internt i DF-toppen betragter man Thulesen Dahls parløb med Støjberg som illoyalitet og partiskadeligt.

Stærke kræfter i DF vil tvinge Thulesen Dahl til at melde klart ud: Bliver han i DF, eller er han på vej ud?

Centrale DFere ser nemlig den fælles kampagne med Støjberg som starten på et parti, hvor Inger Støjberg og Kristian Thulesen Dahl bliver de helt centrale figurer.

Et parti, som ligger et sted mellem Venstre og DF med en nationalistisk profil. Hvor man spiller på de samme tangenter som DF, men blot er EU-skeptiker og ikke direkte EU-modstander.

Men da B.T. talte med Thulesen Dahl lørdag, lod han forstå, at han bliver i DF.

»Jeg har gjort det klart, at når vi kommer til partiets sommergruppemødet i august, så tager jeg flere ordførerskaber. Jeg vil gerne tage mit slæb i gruppen,« sage han.

Kristian Thulesen Dahl (DF) ankommer til gruppemøde hos Dansk Folkeparti på Christiansborg, tirsdag den 22. februar 2022. Flere medlemmer har meddelt at de forlader partiet på grund af formand Morten Messerschmidt.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Kristian Thulesen Dahl (DF) ankommer til gruppemøde hos Dansk Folkeparti på Christiansborg, tirsdag den 22. februar 2022. Flere medlemmer har meddelt at de forlader partiet på grund af formand Morten Messerschmidt.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Lige nu har Kristian Thulesen Dahl heller ikke andet valg end at skyde enhver tvivl om hans DF-medlemskab ned. Antyder han, at han overvejer sin fremtid, vil helvede bryde løs i DF.

For når alt kommer til alt virker et nyt Støjberg-parti – måske med Thulesen Dahl ombord – mere og mere sandsynligt.

Flere af de seks folketingspolitikere, som forlod Dansk Folkeparti i februar, er klar til at tilslutte sig et nyt parti med Støjberg i spidsen. Og selvom de officielt er løsgængere lige nu, så har de hentet flere tunge medarbejdere fra deres gamle parti. Folk, som kan være med til at bygge en partiorganisation op.

I skrivende stund har udbrydergruppen i det skjulte hentet fem medarbejdere fra DF, og flere tunge folk kan være på vej.

Udfordringen for Støjberg er dog, at partiet kun bliver en succes, hvis hun formår at få Venstre-folk med over. Og den opgave er ikke just let.

Hvis det omvendt kun bliver et parti med Inger Støjberg og en flok bitre eks-DFere, bliver det op ad bakke. For hvad er partiets missionen i så fald – andet end at hævne sig på Messerschmidt?

Uanset hvad har Thulesen Dahls manøvre fredag sat følelserne i kog i dele af Dansk Folkeparti. Vrede, nervøsitet og usikkerhed.

De næste måneder vil vise, om Thulesen Dahl har i sinde at blive, eller om han har en hemmelig plan om at stifte et nyt parti med Støjberg.

De ville være et umanerligt stærkt makkerpar i det jyske vælgerhav. Spørgsmålet er bare, om der er plads til endnu et højrefløjsparti?