Politisk kommentator, Søs Marie Serup
Politisk kommentator, Søs Marie Serup Foto: Bax Lindhardt

Klumme fra lørdagens avis.

Socialdemokraterne håber, at statsministeren stadig er netop det ved indgangen til næste folketingsvalg, men naturligvis ikke ved udgangen.

Hvorfor?
Det sidste er åbenlyst. Socialdemokratiet er klar til magten. Og én ting står klart for dem; det vil være at foretrække, hvis Lars Løkke Rasmussen stadig er i spidsen for Venstre og for regeringen. Ironisk nok kan det give Løkke lidt arbejdsro og -rum. Også selv om erfaringen viser, at man skal passe på med at give ham ret meget plads, for nok er han en trind mand, men han er også hurtig, når han vil være det. Til gengæld har socialdemokraterne et godt øje til finansminister Kristian Jensen – forstået på den samme måde, som når en sulten løves blik brænder igennem savannens græs i nakken på en gnu.

Fødselsdage

Hvorfor Kristian Jensen?
Det kan være en ganske god strategi at skaffe sig af med kronprinsen, før man forsøger at skaffe sig af med kongen. Den gamle konge løber ingen vegne og bliver blot svagere for hver dag, der går, mens kronprinsen sandsynligvis bliver klogere og stærkere for hver dag, der går – og han vil stå i en god position til at hævne et eventuelt kongemord. Ja, det kan lyde som et afsnit fra Game of Thrones, men det handler jo sådan set lige så meget om magt. Redskaberne i dansk politik er dog renset for drager og ‘white walkers’.

Hvilke redskaber bruger man så?
Der er en perlerække af muligheder for at pille en politiker ned. Farligst er dog fortiden. Og det er lige netop den, S bruger mod Kristian Jensen nu. Da Løkke var kronprins i Venstre, var det også fortiden, der var farligst. For Løkke var det bilag, for Jensen er det politiske beslutninger. Helt præcis de beslutninger, han traf i de seks år, han var skatteminister. Og det har den næsten poetiske detalje, at Fogh i sin tid måtte gå som skatteminister. Jensen ynder at brande sig selv som en mini-Fogh. Så med det øgede fokus på Jensens tid som skatteminister tvinger S alle spøgelserne ud af skabet i Venstre. Det er godt tænkt, men ikke uden risici.

Fødselsdage

Hvilke risici?
Der er en grund til, at der opstod en slags borgfred om ansvaret for problemerne i Skat. Nemlig den enkle, at ingen kan sige sig fri for en del af ansvaret. Groft sagt kan man sige, at de blå regeringer skar for hårdt i Skat, mens det f.eks. var de røde, der tog et dårligt it-system i brug og ikke gjorde nok for at løse problemerne efter advarsler om, at noget var helt galt. Det har indtil nu holdt sammen på et ’ingen nævnt, ingen glemt’-flertal. Men det slår sprækker nu, fordi det er blevet risikoen værd for S at lirke lidt i det. Det kan godt være, at det peger lidt på S, men det peger meget på Jensen. Og minsandten om ikke en markant venstremand har bidraget til festen. Carl Holst mener nemlig, at problemerne i Skat skal undersøges til bunds. Det gør det ikke nemmere at være Jensen.

Er finansministeren sårbar?
Ja. Hvis først abespillet om Skat for alvor går i gang, så kan det blive svært for Kristian Jensen at håndtere. For det første er det et spørgsmål om, hvorvidt blå blok - i særdeleshed Venstre - rykker sammen i rækkerne om ham eller trækker sig tilbage og ser, om han synker eller svømmer. I Løkkes tid som finansminister og kronprins med fortiden i hælene, var opbakningen sparsom. For det andet er det et spørgsmål om, hvorvidt det lykkes S at flytte bevisbyrden over på Jensen. Det er markant sværere at bevise egen uskyld end at bevise, at andre er skyldige. Og for det tredje er Jensen finansminister. Det er bøvlet, fordi Jensens bedste forsvar i virkeligheden er, at de forandringer i Skat, han gennemførte, var dikteret af regeringen og i høj grad også Finansministeriet. Men når han selv er chef i finansen i dag og en yderst central minister i regeringen, begrænser det hans handlemuligheder markant.

Fødselsdage

Hvad er bundlinjen?
Det hele giver unægteligt et flashback til, da Løkke var kronprins og finansminister med fortiden i hælene. Han overlevede som bekendt og blev statsminister - to gange endda. Forskellen er, at hvor Løkkes moral blev betvivlet, er det Jensens politiske håndværk. Hvad der er farligst, vil tiden vise. Men at fortiden er en livsfarlig modstander, kan mange toppolitikere skrive under på. Så Jensen gør klogt i at montere skjoldet på ryggen.

SMS

Hitter på Facebook