Søs Marie Serup
Søs Marie Serup Foto: Bax Lindhardt

Finansministeriet har offentliggjort en rapport, som peger på, at I 2014 kostede indvandrere og deres efterkommere de offentlige finanser 28 mia. kr. Indholdet i rapporten er ikke voldsomt overraskende, derfor bør man også se på, hvad den skal bruges til politisk.

Der er et par faktuelle ting, som man lige skal huske at have med, når man debatterer rapporten. F.eks. at 80 pct. af indvandrere og efterkommere er under 25 år og derfor typisk ikke yder ret meget i skat. Ligesom man skal huske på, at etniske danskere i samme aldersgruppe også i gennemsnit er en underskudsforretning for samfundet. Når det er sagt, så er der er selvsagt et kæmpe potentiale i at få flere indvandrere og efterkommere i arbejde. Regeringens mål er, at halvdelen af alle asylmodtagere skal være i beskæftigelse tre år efter indvandringen til Danmark. Men denne rapport vil blive brugt til mangt og meget andet end beskæftigelsespolitik.

Fødselsdage

Regeringen bruger lige nu tallene til at understrege, at de har bremset tilstrømning til Danmark og de har netop nedjusteret tallet for, hvor mange de forventer, der kommer - fra 10.000 til 5.000 i 2017. Men rapporten signallerede også det ryk, at Inger Støjberg signalerede, at hun nu vil være mere integrationsminister end udlændingeminister. I hendes tilfælde er det dog værd at bemærke, at det i begge tilfælde betyder en strammer-kurs. Fokus flytter blot fra dem, der kommer hertil, til dem, der allerede er her. Men tallene er også en politisk indrømmelse til Dansk Folkeparti, som kan få uendeligt meget ud af disse tal, fordi de modner en dagsorden om udlændingepolitik, hvor både Folketingets partier og regeringspartierne nu vil blive testet til det yderste på, hvor langt de er parate til at gå.

Som udgangspunkt er det en fordel for Dansk Folkeparti og kan potentielt udfordre partierne i rød blok, omend man må sige, at Socialdemokratiet efterhånden har bevist sin parathed til at stramme og klogt holder fast i en fortælling om, at “et bredt flertal støtter en stram udlændingepolitik”, hvilket på Christiansborgsk betyder, at den skal gennemføres med brede forlig med S, V og DF som den politiske grundstamme.

Fødselsdage

For regeringen derimod kan rapporten både blive et guldæg og en bombe i hænderne på dem. Regeringen har et presserende behov for at finde fælles fodslag med sit store støtteparti, DF, og ramme en stemning i vælgerkorpset. Traditionelt set, har smutvejen til de to ting i snart 20 år været udlændingepolitikken. Men i den seneste tid har vi også set, hvordan Støjbergs hårde linje i udlændingepolitikken udfordrer ikke mindst Venstre internt. Og i et efterår med valg til kommuner og regeioner, har regeringen med rapporten legitimeret at lokale og regionale politikere fører valgkamp på udgiften til indvandrere og efterkommere.

Den måske mest præcise kommentar til rapporten kom fra Benny Engelbrect (S), som sagde, det havde regeringen ikke behøvet at regne på, for det vidste vi godt i forvejen. Det gjorde vi. Men nu har vi fået et friskt og opdateret tal - og man kan roligt regne med, at det bliver årets - hvis ikke valgperiodens - vigtigste og mest slidte tal.

SMS

Hitter på Facebook