Somaliernes høje kriminalitetsrate i Danmark ærgrer formanden for Somalisk Forening i København, der blandt andet peger på kulturforskelle og somaliernes korte historie i Danmark som en del af forklaringen:

- Det er meget ærgerligt, at somalierne i Danmark ligger så højt i kriminalitetsstatikken. Jeg tror blandt andet det skyldes, at de tilrejsende somaliere kommer fra en meget brutal borgerkrig, der har stået på i årtier. Og samtidig har somalierne i Danmark ikke som eksempelvis tyrkere og pakistanere nogle succesfulde forbilleder, der måske har været her i tre generationer, at se op til, siger dansk-somalieren Ahmed Dhaqane til bt.dk. Han er socialdemokratisk byrådsmedlem i Rødovre og formand de op mod 400 medlemmer af Somalisk Forening i København.

Nye tal fra Justitsministeriet viser, at somaliere i Danmark er mere kriminelle end danskere og indvandrere fra andre lande. Sidste år blev personer med somalisk statsborgerskab dømt for at overtræde straffeloven næsten 10 gange så ofte som folk med dansk statsborgerskab, når man tager højde for, hvor store befolkningsgrupperne er.

Læs også: Chokerende tal: Så kriminelle er somalierne i Danmark

- Det er et problem, som vi er meget opmærksomme på i det somaliske miljø, og det handler meget om manglende integration. Myndighederne burde gøre mere for at ansætte personer med somalisk baggrund, som kender kulturen. Det ville være mere effektivt end at ansætte en masse nyuddannede universitetsfolk, der har forstand på at skrive rapporter for at tilfredsstille politikerne. De har ikke den nødvendige forstand på det somaliske miljø, og det vil ikke være noget problem at finde egnede folk, siger Ahmed Dhaqane.

Hvad gør I selv for at nedbringe kriminaliteten blandt somaliere?

- Vi snakker med de unge, men mangler et medspil fra myndighederne. Mange somaliske forældre føler afmagt, fordi de ikke får tilstrækkelig hjælp fra myndighederne. Der er brug for et effektivt netværk og for de socialt belastede familier også en form for gulerod, siger den dansk-somaliske kommunalpolitiker fra Rødovre.