Sólrun Løkke Rasmussen er notorisk kendt som sin mands mest loyale og trofaste støtte. Det er hende, der har bevaret begge ben på jorden, når Lars Løkke Rasmussen har været i krise. Hende han kan stole 100 pct. på, hende han kan dele alt med.

Nu nærmer valgdagen sig, og Sólrun Løkke Rasmussen har sagt ja til at være med til at løfte sløret for, hvad kvinden bag en af de to statsministerkandidater tænker.

»Vi er faktisk ikke så meget sammen i de her dage, medmindre jeg kommer med på en tur som her. Men jeg lægger da mærke til, at han er mere frisk og har mere energi om morgenen, selvom han er kommet sent i seng. Han sover også bedre om natten,« fortæller hun.

Hvordan støtter du ham nu, og når han tidligere har haft behov for det?

»Jeg kan være der og lytte, så han kan læsse af og sige alt det, han ikke kan sige ude i det åbne. Og så er vi gode til at snakke om tingene. Hvis du kan huske maratonpressemødet sidste forår f.eks., var det en idé, han og jeg sad og fandt på oppe i sommerhuset i Sverige. Vi vendte og drejede alle muligheder. Om vi turde, om det skulle være på dansk eller engelsk. Hvad der var fordele og ulemper ved det hele. Vi kan godt få gode ideer og inspirere hinanden og være konstruktive sammen.«

De andre snakker strategi

Du kan give ham noget andet end de personlige rådgivere?

»Ja, de andre snakker strategi, jeg kan mere bidrage med almindelig sund fornuft. Jeg siger, at han skal holde sig til at fortælle folk, hvordan tingene hænger sammen. Han skal ikke snakke for hurtigt, men bare være sikker på sig selv og slappe af.«

Hvad lægger du mærke til, når du hører hans tale?

»Temaet er efterhånden kendt, så jeg registrerer mest ændringer i stil og form. I dag (søndag, red.) blev han f.eks. rørt, da han nævnte sin mor, og da tænkte jeg lige, ’ups, hvordan kommer han nu videre’. Han er et følsomt menneske, og vi er på Bornholm, hvor hun var fra. Men han samlede sig.«

Da I mødte hinanden for 27 år siden, vidste du, at I nok ikke kom til at sidde lårene af hinanden?

»Ja, han har været politiker fra første dag. Jeg vidste, hvad jeg gik ind til. Det har ikke været noget problem. Der er selvfølgelig nogle ting, der er bedre end andre. Men jeg synes altid, at en valgkamp er spændende. Det er regulær kamp, hvor det ikke bare er sladder og bagtalelse. I valgkampen handler det om politik, og det er regulært. Alt det andet er mindre regulært.«

Som for eksempel de mange negative historier om hans person?

»Ja, det har været lidt hårdt. Også fordi han ikke kunne forstå, hvorfor de kom, og hvorfor de var så voldsomme. Men ligenu er det sjovt, og Lars sagde da også ’yes’, da valget blev udskrevet. Det er det, der driver ham.«

’Jeg sidder ikke og venter’

Hvordan er det at skulle nøjes med ham i den tid, der bliver tilovers fra hans politiske liv?

»Det har jeg det godt med. Jeg er ikke afhængig af ham på den måde, det har jeg aldrig været. Jeg har mit arbejde, mine børn, mine venner og mine egne interesser. Jeg sidder ikke og venter på, at han kommer hjem. Det har jeg aldrig gjort.«

Men det handler måske også om, at han må gribe efter magten og indflydelsen, når den er inden for rækkevidde?

»Ja, man må bare stige på toget, når det er der. Selvfølgelig har vi haft diskussioner om, hvor meget man gider stå igennem. Om vi ikke bare skulle trække stikket og sige ’sørens osse’, for er det her virkelig det hele værd?«

Det har gjort ondt på ham, når det er gået ud over dig og familien?

»Ja, jeg synes også, pressen er blevet værre. Jeg har tit tænkt på Helle Thorning og hendes børn. Det er ikke i orden at kalde folk ’løgnere’, når de fortæller noget, de har oplevet eller whatever. Der bliver kørt hårdt på alle politikere, og det kan ikke undgås, at det går ud over deres børn.«

Det har vel meget været din opgave at håndtere den situation overfor jeres børn, hvordan har du gjort det?

»Vi har vidst, når tingene kommer, og jeg har altid ment, at det var bedst, børnene var forberedte. Så før de tog i skole om morgenen, har vi holdt familieråd og forberedt dem på, hvad der ville komme i dagens aviser. At der ville blive skrevet sådan og sådan, men at vi mente, at det var aviserne, der havde fået tingene galt i halsen. På den måde har de været forberedte, hvis kammeraterne ville sige noget i løbet af dagen.«

Risikerer I ikke, at det kun bliver endnu værre, hvis Lars bliver statsminister?

»Jeg ved det ikke. Lige nu tror jeg, at vi er derude, hvor der ikke er noget, der bider på os mere. Vi tager det, der kommer. Jeg tror, vi har fået lidt hård hud.«

Hvad bliver fordelene, hvis Lars bliver statsminister?

»Der kommer mere service, haha. Der er en bil, der står og venter på ham, når han kommer ned, og der er nogen, der kommer med frokost. Man skal selv tænke mindre og kan koncentrere sig 100 pct. om sit arbejde. Det må være så fedt.«

Sidst Lars var statsminister, trådte du ikke ind i en traditionel førstedame-rolle. Bliver det anderledes næste gang?

»Nej, jeg har ikke noget behov for at promovere mig på den måde. Jeg har mine egne cirkler, men træder ind i Lars’ cirkel, når det passeri hans og mit skema. Hvis Lars bliver statsminister igen, så har han været det før og er måske lidt mere sikker i rollen.«

Kunne ikke genkende ham

Hvordan har du oplevet tv-duellerne?

»Lidt blandet. I den første duel var Lars meget passiv. Det var der mange, der godt kunne lide, men jeg kunne slet ikke genkende ham. Og det sagde jeg til ham. Sidste duel var okay.«

Har han nogensinde sagt ’der er så meget, du ikke forstår’ til dig?

»Nej. Men jeg ville ikke tolke det som om, han ikke havde respekt for mig. »

Har han kunnet øve sig i at tackle stærke kvinder på dig?

»Ja, det vil jeg tro. Han ved, man skal gå forsigtigt, haha. Men i forhold til tv-duellerne synes jeg, der har været for lidt uddybning og for meget fokus på konflikt. Hvis den udvikling fortsætter, hvor er vi så om tyve år?«

​Blå bog

1968, 22. november - født i Klaksvig på Færøerne. Hendes far var overlærer og morfaderen republikansk politiker.

1987 - flytter til Danmark for at læse til edb-assistent.

1989 - møder Lars Løkke Rasmussen.

1994 - begynder på medicinstudiet, men stopper halvvejs.

1998 - gifter sig med Lars Løkke Rasmussen.

1998-2005 - medlem af byrådet for Venstre i Græsted-Gilleleje Kommune.

2006 - uddannet lærer fra Zahles Seminarium.

2006 - ansat ved Det Kongelige Teaters Læseskole under Zahles Gymnasieskole.

Har sammen med Lars Løkke Rasmussen børnene Bergur, 24 år, Lisa, 18 år, og Símun, 17 år.