Forsvarsministeren har tidligere lovet åbenhed, men forsvarets medarbejdsorganisationer beskylder ham for at have stået for det stik modsatte under de igangværende forsvarsforhandlinger.

Mens forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har travlt med at forhandle et nyt forsvarsforlig på plads, bliver han nu mødt af kritik fra Danmarks 16.000 soldater, skriver Politiken.

Ministeren har tidligere erklæret, at han vil »insistere på åbenhed om det, vi laver«, men i realiteten gør han det stik modsatte, lyder det fra de tre store medarbejderorganisationer i forsvaret.

De anklager Nick Hækkerup for lukkethed omkring den sparerunde, der inden længe vil barbere op mod 2,7 milliarder kroner af forsvarets budget og formentlig koste over 1.000 stillinger.

- Det er meget, meget utilfredsstillende. Vi har en regering, der taler om åbenhed og demokrati, og hvad ved jeg. Men dette her forløb har været det stik modsatte. Vi skal selvfølgelig ikke blande os i selve forhandlingerne, for de skal foregå bag lukkede døre, men jeg synes ikke, ministeren har levet op til sit eget udsagn, siger formanden for landets officerer, Bent Fabricius.

Det er især to områder, der skaber utilfredshed blandt de ansatte i forsvaret.

Dels fik de først i oktober adgang til de helt afgørende uafhængige analyser af forsvarets budget og ejendomme, som skal udgøre grundlagt for nedskæringerne, og som Christiansborgs forsvarsordførere fik adgang til allerede i juni. Og dels vækker det vrede, at organisationernes talsmænd er blevet indkaldt til hemmelige orienteringer i ministeriet, uden senere at måtte dele informationer herfra med deres medlemmer.

- Vi er stærkt utilfredse. Vi har ikke fået mulighed for at blive inddraget i arbejdet. Du kommer ind og får en briefing med mundkurv på. Jeg har ikke tal på alle de gange, hvor vi har måttet sige til mine folk, at vi ikke får noget at vide, siger Jesper K. Hansen, der er formand for de 7.500 medlemmer i Centralforeningen for Stampersonel.

Konstablernes formand Flemming Vinther er også skuffet over ministeren, som han kritiserer for ikke at inddrage medarbejderorganisationerne på en konstruktiv måde.

Nick Hækkerup afviser dog kritikken om den manglende åbenhed.

- Vi har lagt alle analyserne frem. Folk har kunnet læse i dem, og man har kunnet diskutere dem. Når man er i et forhandlingsmiljø, kan man selvfølgelig ikke fortælle, hvilke punkter man har på bordet. Men det er noget sludder, at der ikke skulle have været åbenhed, siger han til Politiken.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.