Lyt til artiklen

Sovjet støttede massivt DKP gennem Land & Folk, trykkeriet og skolingsophold, siger Ole Sohn, som afviser at have modtaget "Moskva-guld" som sine forgængere.

DKP modtog masser af "Moskva-guld" fra sit sovjetiske moderparti, SUKP, men Ole Sohn modtog som partiformand aldrig én krone modsat sine forgængere Jørgen Jensen og Knud Jespersen.

Det siger han til Ritzau efter B.T.s oplysning om, at han som partiformand fik 5,2 millioner kroner i syv tilfælde mellem 1987 og 1989.

- Jeg har ikke modtaget én eneste krone til mig selv. Men det er korrekt, at DKP modtog store pengebeløb - også i min formandstid. Det var en fuldstændigt vanvittig situation, siger Ole Sohn.

Derfor forlod han partiet i 1991, efter han i januar 1990 vandt magten ved en ekstraordinær kongres. Da han indså partiets økonomiske råddenskab, fik han lukket partiavisen Land & Folk, trykkeriet Terpo Tryk samt andre fallerede aktiviteter, forklarer han.

- Jeg har brugt fire år af mit liv på at rydde op i råddenskaben i DKP og forny partiets program. Dermed dannede jeg grundlag for, at DKP forsvandt fra stemmesedlen, og jeg gik over til Enhedslisten, siger Ole Sohn.

I 1988 og 1989 kritiserede han DDR i både B.T. og Land & Folk. Derfor passer det ikke, at han fortav den østtyske undertrykkelse af menneskerettigheder og roste regimet overfor DDRs leder Erich Honecker, påpeger han.

- Når jeg gennem hele livet er blevet angrebet af betonkommunister for at reformere og ødelægge DKP, er det lidt paradoksalt at blive stillet til ansvar for at forsvare dem. Det er en grotesk situation, jeg gerne havde været foruden, siger Ole Sohn.

Han kender ingen andre kommunister, som fik kontanter fra sovjetiske repræsentanter, end Ingmar "Laksko" Wagner, hvor politiet fandt et større beløb i udenlandsk valuta i skunken på hans hus.

- Det er åbenlyst, at der kom penge ind. Ellers kunne Land & Folk og Terpo Tryk ikke eksistere, siger Ole Sohn.

Sovjetisk støtte til DKP var ifølge ham penge ud af vinduet.

- DKP var jo et marginaliseret parti, siger Ole Sohn.

/ritzau/

Ved du noget? Tip B.T. på 1929@bt.dk eller ring på 33757534.