Lyt til artiklen

Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, vil ikke svare på, om hun fortsat mener, at udenrigsminister Jeppe Kofod er »uværdig« til at være minister.

Men til gengæld har hun andre rosende ord til den danske udenrigsminister, som i 2020 ellers blev udråbt til at være netop uværdig af Radikale Venstre.

»Jeg synes at Jeppe Kofod er en glimrende samarbejdspartner,« siger Sofie Carsten Nielsen til B.T. kort efter Radikale Venstres pressemøde om partiets 2030-plan.

Men er han værdig til at være minister?

»Det kommer jeg ikke til at gå ind i. Vi har en glimrende samarbejdspartner i Jeppe Kofod.«

Hvis I skal indgå i en regering med Socialdemokratiet, hvordan vil I så sikre et ordentligt arbejdsklima, når De Radikale sidder og synes, at Jeppe Kofod er uværdig?

»Jamen, jeg har en god relation til Jeppe Kofod. Den vil jeg fortsat dyrke.«

Jeppe Kofod kan godt blive minister i regering med Radikale Venstre. Han er en »glimrende samarbejdspartner«, siger Sofie Carsten Nielsen. Hun vil ikke forholde sig til om han fortsat er »uværdig«
Jeppe Kofod kan godt blive minister i regering med Radikale Venstre. Han er en »glimrende samarbejdspartner«, siger Sofie Carsten Nielsen. Hun vil ikke forholde sig til om han fortsat er »uværdig« Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS
Vis mere

Men du skal jo stå på mål for en samlet regering, hvis det ender med en SR-regering. Hvordan kan du stå på mål for en regering, hvor I har sagt, at en af ministrene er uværdig?

»Jeg kommer ikke til at gå mere ind i det. Jeg synes Jeppe Kofod er en glimrende samarbejdspartner, og jeg kan sagtens være på hold med ham.«

Hvorfor kan du så ikke bare sige, at han er en værdig minister?

»Jamen, han er en glimrende samarbejdspartner, og jeg har intet problem med ham som minister.«

Det lyder meget værdigt?

»Det er jeg enig i,« siger Sofie Carsten Nielsen.

I 2020 udtalte De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, at Jeppe Kofod aldrig var blevet minister, hvis han havde været radikal, og det havde været De Radikales opgave at danne regering.

Udtalen kom på baggrund af, at Jeppe Kofod havde et seksuelt forhold med en 15-årig pige ved en fest i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Han var selv 34 år og udenrigsordfører i Socialdemokratiet.

»Nej, vi havde ikke valgt en minister, der havde sådan en sag liggende. Det, der foregik, var jo sådan set ikke ulovligt, men der var tale om et medlem af Folketinget og en 15-årig pige, som var medlem af en politisk ungdomsorganisation. Det er ikke i orden, at der var en seksuel relation der,« sagde Samira Nawa i 2020 til B.T.

»Det var ikke i orden i 2008, og det er ikke i orden nu. Han burde have udvist bedre dømmekraft,« sagde hun.