VK-regeringens økonomiske stramninger fra 2011 til 2013 sker samtidig med urimeligt store skattelettelser til de rigeste, siger SF's formand, Villy Søvndal.

- Festen er forbi.

Sådan siger SF's formand, Villy Søvndal til, at regeringen vil stramme økonomien de næste tre år for at afdrage et stort statsunderskud med stærkt stigende renteudgifter.

Han finder det samtidig stærkt usympatisk, at skatten lettes historisk højt for de højestlønnede danskere, mens sosuassistenter fyres på hospitalerne.

- Det er fuldstændig skamløst at give skattelettelser på 425.000 kroner om året til Danske Banks direktør samtidig med, at man beskærer sygehuse, skoler og plejehjem, siger Villy Søvndal.

Besparelserne er ifølge SF's formand det endelige opgør med regeringens myte om, at man såvel kan give skattelettelser som sikre velfærden.

- Vi beskatter i vor plan "Fair forandring" velhavende for at give penge til andre. Vi beskatter usunde ting for at give penge til sygehusene, forklarer SF's formand.

SF og Socialdemokraterne fremlægger før næste folketingsvalg en fælles økonomisk plan, som Villy Søvndal ikke vil løfte sløret for.

Spørgsmål: Vil det være offentlig nulvækst, eller kan du anvise andre forslag?

- Nej, det vil jeg ikke på nuværende tidspunkt, siger Villy Søvndal.

Han er enig i, at overfinansieringen i planen "Fair forandring" ikke rækker til at lukke finansieringshullet i dansk økonomi./ritzau/