Indsatsen i Afghanistan har ikke været forgæves, lyder det fra udenrigsminister Villy Søvndal, der har lagt en exit-plan for den danske indsats frem. Enhedslisten ryster på hovedet.

Indsatsen i Afghanistan, der har varet i knap 12 år, kostet over 40 soldater livet og oven i det milliarder af kroner, har ikke været forgæves.

Det slog udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fast, da han tirsdag fremlagde planen for den danske indsats i Afghanistan de kommende to år, der blandt andet indebærer, at alle danske soldater har dansk jord under fødderne senest ved udgangen af 2014.

Villy Søvndal er dog varsom, når det kommer til at beskrive indsatsens resultater.

- Jeg tror, man skal være forsigtig med de meget højstemte tillægsord. Man kan sige meget nøgternt, at der er sket nogle forbedringer, siger han.

Villy Søvndal peger blandt andet på, at langt flere afghanske børn i dag går i skole, at størstedelen af befolkningen har adgang til sundhed, og at landets infrastruktur er blevet bedre. Samtidig afviser han, at det nogensinde var intentionen af vinde krigen alene med en militær indsats.

- Vi har aldrig troet, at man kunne vinde det her militært. Det er grunden til, at vi nu trækker os tilbage og overdrager ansvaret til de afghanske myndigheder, siger Villy Søvndal.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) peger på, at indsatsen har skabt tryghed i Danmark.

- Som forsvarsminister er det min vurdering, at den indsats, som Danmark har leveret, har været med til at sikre, at vi herhjemme kan leve i frihed og tryghed, siger han.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), er derimod klar til at kalde indsatsen en succes.

- Vi gik ind i Afghanistan for at komme al-Qaeda til livs og for at undgå, at Afghanistan blev et skjulested for dem, og målt på det parameter har vores tilstedeværelse været en succes. Nu handler det om at komme ud med de vestlige tropper på en måde, hvor Afghanistan kan varetage egen sikkerhed, siger han.

Tilbagetrækningsplanen indebærer også muligheden for at sende seks danske F-16-fly til Afghanistan. Den endelige beslutning vil dog først blive truffet i midten af 2013.

- Vi er i forligskredsen nået frem til, at vi vender tilbage til spørgsmålet om et muligt F16-bidrag i midten af 2013, når vi har fået afklaret en række ubekendte faktorer, siger Villy Søvndal.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen kan man dog meget vel forestille sig, at flyene vil blive sendt af sted.

- Det vil bero på en militærfaglig vurdering, når den tid kommer. Det meget positive er, at regeringspartierne, som inden de var regering, ikke kunne se F-16-fly i Afghanistan, nu åbner op for den mulighed, siger han.

Alle Folketingets partier står bag tilbagetrækningsplanen - med undtagelse af Enhedslisten, der kalder krigen i Afghanistan »en historisk fejl«, der »på ingen måde« er lykkes«.

- Taleban er blevet styrket af den her krig. Vi har en situation, hvor der stadig er en trussel for terror rundt omkring i verden, og derfor har den her krig spillet fallit på alle mulige områder, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø), der mener, at de danske tropper skal trækkes ud hurtigst muligt.

Ifølge Enhedslisten bør man i stedet nå fred via politiske forhandlinger og humanitær støtte.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.