Når libyerne taler om sharia betyder det ikke den hårde udgave med stening, mener udenrigsminister Søvndal.

I Libyen mener de blød sharia - ikke stening og tilhyllede kvinder - når overgangsstyret taler om sharia som kilde til lovgivning.

Sådan tolker den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), udtalelser fra Libyen om, at sharia-lovgivning i det nye Libyen, som danske kampfly har været med til at skabe.

- Jeg tror mere, at det kan sammenlignes med, at katolske partier i Europa kalder sig kristelige. Det betyder ikke hardcore-kristendom, men at sådan er deres grundorientering i livet, siger Søvndal.

- Jeg tror, det er den type blød tilgang, det her er udtryk for. Men selvfølgelig skal vi holde øje med det, siger udenrigsministeren.

Lederen af Libyens overgangsråd, Mustafa Abdel Jalil, sagde forleden, at Libyen som muslimsk nation vil bruge den islamiske sharialov som kilde til lovgivning.

- Derfor vil enhver lov, der strider mod principperne for islam være juridisk ugyldig, sagde Mustafa Abdel Jalil.

Villy Søvndal lægger mindre vægt på ordet sharia og vil koncentrere sig om det indhold, som netop libyerne lægger i det.

- Når vi har fact finding-missioner dernede, er vores vurdering, at libyerne er moderate mennesker også i religiøs henseende. Det er et meget lille mindretal, der ikke er moderate, siger han.

Derfor er han fortrøstningsfuld.

- Når man siger sharia, så mener man ikke stening af kvinder, dødsstraf eller tilhyllede kvinder, siger den danske udenrigsminister.

/ritzau/