Udenrigsministeren siger, at Danmark muligvis skal deltage i en stabiliseringsstyrke i Syrien efter Assads fald.

- Jeg udelukker bestemt ikke, at Danmark kan være med til at hjælpe det folk, som har mistet 60.000 mennesker og har spurgt, om der er et verdenssamfund derude, der vil hjælpe. Selvfølgelig skal vi gå ind og hjælpe i det øjeblik, vi kan. Vores problem har bare været, at vi skulle have gjort det uden FN-mandat, at vi skulle have gjort det uden de regionale aktører. Det vil vi ikke gøre.

Sådan sagde udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til Clement Kjersgaard tirsdag aften på DR1.

Udenrigsministeren håber samtidig, at Syriens nabostater vil komme til at spille en stor rolle efter præsident Bashar al-Assads fald.

- Hvis og når Assad falder, får det internationale samfund to-tre lynhurtige opgaver: Det ene er at stabilisere situationen i forhold til de kemiske våben. Men også i forhold til overgreb efter de frygtelige begivenheder, der har fundet sted. Og så får vi en opgave med en kæmpemæssig indsats for at genopbygge et samfund, der er totalt smadret, sagde Søvndal.

Han forventer, at Kina og Rusland vil gøre fælles sag med vesten i at forhindre, at Assads kemiske våben efter styrets sammenbrud bliver brugt til terror.

- Der vil være en voldsom interesse fra det internationale samfund - også Rusland og Kina i det her tilfælde - for at sikre, at de kemiske våben ikke falder i hænder på terrorister. Det er så oplagt. Og jeg tror også, det vil blive en opgave for en stabiliseringsstyrke efter sammenfaldet af styret, lød det fra udenrigsministeren.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.