Lyt til artiklen

Den offentlige sektor kommer ikke til at fylde mere, og selv en ny højkonjunktur vil ikke få regeringen til at øge forbruget samlet set, lyder det fra SFs formand.

Den offentlige sektor kommer ikke til at fylde mere – heller ikke når den økonomiske krise er overstået. I stedet skal de ekstra penge blive i statskassen som polstring til nye dårlige tider. Det fastslår SF-formand Villy Søvndal i en kontroversiel udmelding før næste uges landsmøde i SF, skriver Berlingske søndag. - Samlet set har vi ikke råd til at øge den offentlige sektor, selv om krisen driver over. Vi står i en situation, hvor der er underskud, så langt øjet rækker, og vi står over for nye demografiske udfordringer med stadig flere ældre. Man skal stramme op i de gode tider. Derfor skal folk ikke tro, at der bliver råd til en hel masse efter krisen, siger Villy Søvndal til Berlingske, der dermed udfordrer sit eget SF-bagland, som stadig håber på at SF i regering lever op til egne velfærdsløfter om for eksempel gratis tandlægetjek til folk med lavindkomster eller gratis bærbar PC til alle elever fra tredje klasse. Ifølge medlem af SFs landsledelse Poul Overlund-Sørensen harmonerer partiformandens udmelding ikke med virkeligheden. - Når Villy selv anerkender, at det offentlige skal løse flere opgaver, fordi der bliver flere ældre, så er det ikke særlig gennemarbejdet, at han på forhånd konkluderer, at den offentlige sektor ikke må fylde mere, siger han.

ER DU ENIG MED VILLY SØVNDAL I, AT DEN OFFENTLIGE SEKTOR IKKE MÅ VOKSE DE NÆSTE TI ÅR? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Men økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kalder det gode økonomiske toner fra Søvndal, som ført ud i livet vil bidrage til en holdbar dansk økonomi: - Forudsætningen for, at de offentlige finanser hænger sammen, er, at det offentlige forbrugs andel af bruttonationalproduktet ikke vokser ukontrollabelt, som det var tilfældet de sidste 10-15 år op til den økonomiske krise.

Også politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) roser SF-formanden: - Velkommen til virkeligheden, Villy! Jeg kan kun hilse det velkommen, at han nu forholder sig til de udfordringer, vores samfund står over for. Det kan bare godt undre, at vi skulle forbi et valg, før det skete.

Er du enig med Villy Søvndal i, at den offentlige sektor ikke må vokse de næste ti år?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.