Den nu afdøde tidligere statsminister Anker Jørgensen var en vellidt politiker, som var kendt for sin ydmyghed og folkelige facon. Men han var også manden bag nogle markante politiske sager, siger kommentator.

Den tidligere statsminister Anker Jørgensens tid bliver ikke altid husket for det gode. Ofte ses hans tid som ikonet på en løs økonomisk tilgang, hvor der blev brugt flere penge, end man havde.

Men statsministertiden var ikke let for den lille statsminister fra den københavnske sydhavn, der nærmest havde fået foræret posten som landet øverste politiker fra den tidligere statsminister Jens Otte Kragh.

Og faktisk har Anker Jørgensen haft en væsentlig politisk indflydelse. Det forklarer BTs politiske kommentator Søs Serup:

»Han har haft en større betydning, end han i virkeligheden har fået kredit for gennem tiden. Blandt andet bar han socialdemokraterne igennem en omvæltningsfyldt periode i dansk historie med ungdomsoprør og andre ting, men han er også efterlønnes fader, og så tog han også  til Irak i 1990 og fik befriet nogle danske gidsler fra Sadam Hussein.«

Anker Jørgensen og hans afdøde kone Ingrid.
Anker Jørgensen og hans afdøde kone Ingrid. Foto: NF
Vis mere

Især sidstnævnte var en stor sag, da Anker Jørgensen i 1990 trodsede andre politikers hovedrysten og skældsord og drog til Irak for at befri de danske gidsler, som diktatoren Saddam Hussein havde taget op til Golfkrigen i 1991. Angiveligt ringede gidslerne flere gange personligt til Anker Jørgensen, der ikke kunne ignorere de trængte mennesker og altså besluttede selv at tage affære.

Den konservative Per Stig Møller kaldte ifølge Kristeligt Dagblad ligefrem Anker Jørgensens rejse for naiv, men den tidligere statsminister formåede at gå ind på Sadam Husseins kontor og forhandle sig frem til, at gidslerne blev løsladt. Først fik han 20 af gidslerne med hjem, og efter nogle uger kom de sidste 12 resten.

En gerning som den samt Anker Jørgensens særlige væsen har gjort ham til et politisk ikon gennem de senere år.

»Det er virkelig en af få statsmænd, som danskerne har været på fornavn med. Anker Jørgensen var meget folkekær, og selv om han i en periode var meget hadet af sine politiske modstandere, så har tiden læget alle sår, og så synes alle over en bred kam, at det var et meget ærefuldt liv, han har levet, og at han har været meget tro mod sig selv,« siger Søs Serup og tilføjer:

»Han var en statsminister, som selv folk, der ikke er gamle nok til at kunne huske ham, kender. Og det siger jo lidt om gennemslagskræften. Han er blevet et ikon på, hvad en ægte socialdemokrat er – på godt og ondt. Han kom fra ydmyge kår og forblev ligeså ydmyg til det sidste,« forklarer Søs Serup.

Anker Jørgensen da han var cirka otte år gammel.
Anker Jørgensen da han var cirka otte år gammel. Foto: Ukendt
Vis mere

Anker Jørgensen blev 93 år.

Han døde søndag d. 20. marts.