Foto: Bax Lindhardt

En diplomatisk krise mellem Tyrkiet overfor Holland og Tyskland så ud til at flytte til Danmark, men statsministeren har sandsynligvis afværget det.

Den 16. april er der folkeafstemning i Tyrkiet om forfatningsændringer, som bl.a. vil give Erdogan udvidede præsidentielle beføjelser. Og - i modsætning til i Danmark - kan landets borgere bosiddende i andre lande godt stemme. Derfor føres der også valgkamp udenfor landets grænser. Det har udløst en diplomatisk krise mellem Tyrkiet og Holland-Tyskland, fordi de to europæiske lande ikke ville tillade vælgermøder, som tyrkiske ministre skulle have deltaget i.

Fødselsdage

Konflikten mellem især Tyskland-Holland og Tyrkiet er eskaleret de seneste dage og har bl.a. fået det officielle Tyrkiet til at tale om nazimetoder i Europa. I Tyskland, Østrig og Schweiz har man allerede aflyst vælgermøder med deltagelse af tyrkiske ministre. Og Østrigs kansler har foreslået et forbud mod tyrkiske valgmøder i hele EU. Det har udenrigsministeren afvist, at Danmark bør støtte, men Anders Samuelsen har taget afstand fra Tyrkiets retorik om Europa.

Spørgsmålet er, om retorikken er meget blidere fra dansk side, for Serdal Benli (SF) og Lars Aslan Rasmussen (S) tog hurtigt initiativ til en demonstration ved Christiansborg på søndag. I invitationen lød det bl.a. at Binali Yildirim står i spidsen for en regering, der har: “Fængslet rekord mange journalister. Fængslet tusindvis af demokratisk valgte oppositionspolitikere. Hjulpet Islamisk Stat og andre islamister i Syrien. Ønsker om at lave Tyrkiet om til et diktatur under Erdogan. Støttet lovforslaget om, at mænd, der forgriber sig sexuelt på børn, kan slippe for straf, hvis bare de gifter sig med offeret. Støttet Erdogan i mænd og kvinder ikke er lige”, og invitationen slutter med ordene: “KOM OG VIS, AT FASCISTER IKKE ER VELKOMNE I VORES LAND”.

Fødselsdage


Også fra borgerlige partier var der kontant afvisning efter nyheden om, at Binali Yildirims planlagde besøg i Danmark på søndag. Fra Søren Espersen lød det: “Vil han have en god og hyggelig snak med regeringen eller Udenrigspolitisk Nævn, så er han velkommen, men han skal ikke ud og føre valgkamp”.

Espersen havde dog ikke noget imod, at herboende tyrkere mødes til debat om valget. På Twitter lød det således fra Michael Aastrup Jensen (V): “Forventer af Tyrkiets PM, at han ikke afholder vælgermøder, hvis han besøger DK. For det vil være en rød klud mod bl.a kurdere og os”. Aastrup forklarede desuden, at besøget nok ville blive aflyst med henvisning til sikkerhedssituationen ovenpå de øvrige igangværende europæiske konflikter med Tyrkiet.Det så ud til at trække op til et sammenstød mellem Tyrkiet og Danmark - og udbredt dansk politisk debat, som kunne sætte regeringen under massivt pres. Men lørdag eftermiddag tickede en pressemeddelelse ind fra Stateministeriet, hvoraf det fremgik, at statsministeren har foreslået sin tyrkiske kollega at udskyde besøget. Indtil efter det tyrkiske valg, må man formode.

Løkke har overvundet mange politiske besværligheder ved simpelthen at udskyde dem. Det har ikke altid været smart, men i den aktuelle ligner det en praktisk løsning. Hvis ellers Yildirim accepterer udskydelsen. Uanset hvad så kan tyrkere i Danmark stemme den 16 april. Der er ikke meget tvivl om, hvad danske politikere mener, at de bør stemme.

SMS

Hitter på Facebook