Foto: Bax Lindhardt

Trekløverregeringen runder 100 dage på tirsdag.

Trekløverregeringen har ikke heldet med sig. Den vigtigste sejr regeringen kan notere sig er, at det borgerlige Danmark overlevede en hård deadline fra Liberal Alliance og stadig har regeringsmagten. Men hvis regeringen skal få sine ambitioner fra papir til virkelighed, så skal det fjerde blad føle sig forbundet med trekløveret.

Hvem er det fjerde blad?

Det er Dansk Folkeparti.

Nok har regeringen andre flertalsmuligheder, men det ser noget mystisk ud, at det parlamentariske grundlags vigtigste bidrag til sammenhængen er at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Også ved et kommende valg. Resten af tiden er DF mest optagede af alliancen med Socialdemokratiet og partiets indre udfordringer. Meningsmålingerne har været stødt vigende for DF siden valget, og sagen om bilagsrod og muligvis bevidst snyd i EU hænger over partiet som en ildevarslende tordensky.

Samtidig virker samarbejdet med regeringen mere end anstrengt. Det er ikke blevet forbedret af finansminister Kristian Jensens viften med den liberale fane. Dog ser det værst ud for LA-ministrene. Det ligner et spørgsmål om tid og tilfældigheder, før en af dem mister taburetten.

Fødselsdage

Hvordan går det LA i regering?

LA gennemlever en stejl indlæringskurve som regeringsparti. Partiets ministre er blevet udfordret kraftigt af oppositionen og pressen i forhold til, om de stadig mener det, de mente før de gik i regering. For nogles vedkommende også lang tid før de blev folkevalgte.

Det har i perioder lignet en hidsig kalkunjagt på LA’s ministre - ikke mindst på ældreminister Thyra Frank. Lige nu er det dog transportminister Ole Birk Olesen, som er mest udsat pga. af en sag om posten. Men LA har heller ikke gjort det nemt for sig selv. Partiet insisterer på både at være i regering og opposition på samme tid. Det så man bl.a. i sagen om liberalisering af taxalovgivningen.

Partiformanden har for vane at slå store brød op, både mht. udlægningen af regeringsgrundlaget som historisk ambitiøst og ham selv som historisk kvalificeret til posten som udenrigsminister. Det er svært at lave op til.

 

Søs Marie Serup - klumme

Hvordan er det gået De Konservative?

Det er regeringens mest optimistiske flok. Brian Mikkelsen er den eneste minister, som for alvor ser ud som om, han kan lide jobbet – han er nærmest euforisk. Søren Pape Poulsen spytter en lind strøm af fatter-skrap-forslag ud, og på Christiansborg ser folketingsgruppen ud til at trives.

Meningsmålingerne har ikke givet partiet et løft ved at træde ind i regeringen, men der er ingen tvivl om, at partiet reelt er på en meget bedre kurs end tidligere. Boligskatten er dog en negle-bidder-sag for de konservative, som ikke kan holde til et nederlag på det afgørende område.

 

SØS

Hvordan er det gået med Venstre?

Partiet synes fastlåst i ævl og kævl, som egentligt ikke har en karakter, så det burde skabe så store problemer, som det gør.

Tag blot seneste i perlerække, hvor Søren Gade (med et mandat fra Folketingsgruppen) forhandler en aftale på plads med Henrik Sass Larsen om politikernes løn, men så underkendes af regeringens koordinationsudvalg (hvor Statsministeren sidder for bordenden) i mandags. Det fik Gade til åbent er lufte sin uenighed. Egentlig meget forståeligt.

Eller tag finansminister Kristian Jensens interviews, som bliver mere og mere klassisk liberale - eller sagt på en anden måde: En rød klud i hovedet på DF. Er det et tegn på, at næstformanden i Venstre har erkendt, at situationen i partiet og regeringen ikke står til at løse, og at han derfor ligeså godt kan begynde at lægge nogle spor til fremtidens tog.

Er der noget om gangsladderen om, at Løkke er på vej væk fra posten? Sladder som mange har en interesse i at sætte igang. Én ting er sikkert, der er konstant folk i Venstre, der puster til gløderne.

 

Fødselsdage

Hvordan ser regeringen ud efter de første knap 100 dage?

Trekløveret er ikke noget firkløver. De har ikke heldet med sig, og med mindre de får ro på de indre spændinger i Venstre og for regeringen i forhold til DF, så kan det blive en kløvermark som ingen har lyst til at holde picknick på. Men det er bestemt heller ikke nogen picknick at være regering med reformambitioner over for et flertal, som gerne vil bevare status quo.

SMS

Hitter på Facebook