Regeringen vil fjerne beskatningen af fri telefon. Et lille forslag, men måske en ny start for Liberal Alliance.

Der har været skrevet meget om Liberal Alliances forhold til træer. Først kravlede de højt op i det, så kom de ned, og Danmarks bedste politiske kommentator, Roald Als, tegnede på et tidspunkt LA-lederen i en ministerbil, hvor han havde spændt en trailer efter med et stort træ i. Måske fik han brug for det igen.

Men måske har Liberal Alliance fundet ud af, at ligesom man skal fortære elefanter en bid af gangen, så nedlægger man nemmere træer med en økse end ved bestandig op og nedstigning.

Anders Samuelsen har stillet danskerne ’historiske skattelettelser’ i sigte. Det er et nyt stort løfte. Og regeringen messer allerede i samklang, at det skal være »billigere at være dansker.«

Samtidig bryder alle politikinteresserede deres hoveder med, hvor lidt Liberal Alliance kan leve med på skatten i et efterår, hvor der tegner sig et par nederlag foran dem.

Tag blot værnepligten, som Liberal Alliance er i mod, men hvor man måske godt kan forvente en udvidelse af ordningen. Eller burkaforbudet, som Liberal Alliance er imod, men hvor det unægteligt ser ud som om, Venstre er i bevægelse.

Der er flere eksempler. Og den forventede slagtning af DR må man vente med til kalenderen skriver 2018.

Det er tydeligt, at hvis Liberal Alliance og de øvrige regeringspartier bygger vindmøller af forventninger til skattelettelser, så stopper Dansk Folkeparti simpelthen den nødvendige vindenergi. Der bliver helt stille.

Men af skade bliver man – nogle gange – klog. Seneste skatteudspil fra regeringen leveret af Simon Emil Ammitzbøll i BT søndag er et forslag om at fjerne beskatningen af fri telefon.

Det kan se småt ud. Det handler om små 3.000 kroner årligt. Men der er mere end økonomisk gevinst i forslaget. Det handler også om symbolik.

De fleste af os kender effekten af at have en mobiltelefon i tasken fra firmaet.

Da vi fik den, gik vi nemlig fra at være på arbejde, når vi var på arbejde, til at være på arbejde hele tiden. Det moderne arbejdsmarked har en forventning om, at der bliver svaret hurtigt på opkald, sms’er og mails, uanset om det er efter klokken 17 fredag.

Det er danskerne så ovenikøbet blevet beskattet af. Dobbelt øv.

Nu vi Liberal Alliance og regeringen så fjerne det ene øv. Det handler altså både om økonomi og retfærdighed.

Og dermed opnår man også en lettelse af skatten på arbejde. Det er vigtigt, fordi arbejdsudbudet skal øges.

Der er allerede optræk til mangel på arbejdskaft i dansk økonomi. Det er et problem, som politikerne skal løse, men partierne står ikke ligefrem i kø ved skranken med reformer.

Tværtimod synes det næsten moderigtigt at forsikre om, at alting bliver ved med at være, som det er nu.

Men den luksus har regeringen ikke. Den skal imødekomme problemet, før det skader den faktisk fine vækst i dansk økonomi.

Og de fleste af de gængse redskaber er der lukket ned for med S-DF-alliancen. Så regeringen skal tænke kreativt.

Hvis regeringen og ikke mindst Liberal Alliance kan blive ved med at økse en flig af skattetræet gennem hele efteråret med forslag, som både har økonomisk effekt for den enkelte og samfundet og samtidig øger retfærdighedsfølelse for folk i arbejde, så kan det se fornuftigt ud for dem.

Motorsaven nægter Dansk Folkeparti fortsat at hælde benzin på. Derfor vil træet også stå til nytår. Men med en kile i.