Kristian Jensen erklærer sig parat til et kampvalg om formandsposten i Venstre – efter Løkke naturligvis.

Venstres næstformand Kristian Jensen var i Nigeria og Mali på officiel rejse som udenrigsminister, da Lars Løkke Rasmussen fik eskaleret en minister-sag til en regeringskrise. Kristian Jensen kunne have betragtet det som en fordel, at han ikke var fedtet ind i det drama og kaos. Men netop som regeringen har arbejdet sig ud af krisen og videre med dagsordenen, brager Jensen frem på forsiden af Jyllands-Posten med en melding om parathed til kamp om formandsposten. Hvorfor?

Man skal begynde med at minde sig selv om, at Kristian Jensens udtalelser ikke blev afgivet i fredags. Han udtalte formentlig ordene midt under regeringeskrisen. Det er tydeligt, at Jensen har selskab af Jyllands-Posten på sin afrikarejse, og at formålet er en reportage. Tilfældigvis udfolder der sig så et drama samtidig i Danmark, hvor truslen om et valg naturligvis rejser spørgsmålet om, at hvis Løkke udskriver valg, taber og må gå som V-formand, hvad så?

Men hvis næstformanden havde lignet Fogh så meget, som han gerne vil, så havde han nægtet at forholde sig til et hypotetisk spørgsmål. Den udvej valgte Jensen ikke. Hvorfor?

En mulighed er naturligvis, at han simpelthen ’faldt i’ og kom til at sige noget, som han, i et velovervejet øjeblik, aldrig ville have sagt. Det vil i givet fald være klodset. Hvis han omvendt har sagt det med vilje, er det illoyalt, for er der noget, V-regeringen ikke har brug for nu, så er det, at nogen rokker med båden. Eller hvis vi skal være lidt venligere, så er det egoistisk og udtryk for, at Jensen prioriterer egne positioneringsbehov højere end ro på det samlede V-projekt.

Min vurdering er, at Kristian Jensen har lidt uro i maven. Han kan mærke, at der foregår et eller andet foruroligende. Det, han kan fornemme, er, at der er opstået en uudtalt forståelse blandt mange stærke kræfter i Venstre og ikke mindst på ministerholdet om, at Kristian Jensen VIL blive udfordret, den dag Løkke ikke længere er formand for Venstre. De taler ikke om det. De har ikke aftalt noget. De forbigår emnet i total tavshed.

Men de ved, at når dagen kommer, så bliver de (alle dem, der ikke er på Jensens hold) enige om, hvordan opgaverne og posterne skal fordeles. Og det kan man mærke på dem. De er simpelthen rolige!

’Klar til kampvalg’ er på den ene side en helt logisk og udramatisk anerkendelse af, at Venstre ikke er et monarki. Men på den anden side, så er det nærmest en tronudfordring. Det er nemlig god latin ikke at annoncere sit kandidatur, så længe formanden ikke har opsagt sin stilling. Det gælder i særlig grad, når formanden er statsminister. I politik ved de fleste, at ingen slipper godt fra at vælte en siddende statsminister – ikke engang hvis det skulle være noget, alle ønskede. For det gør man bare ikke. Men hvad nu, hvis Kristian Jensens bedste chance for at blive formand for Venstre er, hvis der sker et skifte midt i en periode med regeringsmagten?

Der hviskes og skrives allerede nu mange spekulationer og teorier om Kristian Jensens udtalelser. Derfor er det bestemt ikke for tidligt eller for skarpt at konkludere, at de udtalelser skader Venstre og udstiller den nuværende formands svage position. Hvis det fortsætter, vil det komme til at ligne de stærke mænds kamp om en plads i redningsbådene på Titanic.