Søs Marie Serup.
Søs Marie Serup. Foto: Bax Lindhardt

Førsteverdensproblemer har præget denne uge i dansk politik

Førsteverdensproblemer har præget denne uge i dansk politik. Ugen har budt på fodboldglæde, royalt chok, guf-skat og varsling om øget overvågning helt ned i patientjournalen. Der er i sandhed tale om førsteverdensproblemer, men med interessante politiske perspektiver.

Hvad er der med fodboldglæden?

SOCCER-EURO-WOMEN-DEN-AUT/

De danske fodboldkvinder har spiller sig i finalen ved EM. Det er en sportsnyhed, men der er også gået politik i den. Kvindefodbold har længe været mode-sporten for politisk interesserede. Men landsholdet er – nok ufrivilligt – også blevet en brik i en større debat om ligestilling, om udlændinge og om mediepolitik.

Og alle dele af diskussionen får debattører i det røde felt, hvor de måske skulle holde sig til en rød/hvid klaphat. For eksempel Sørine Godtfredsen argumentation i Deadline på DR2 om, at mænd er mere disponerede for fodbold, fordi der er mere kriger i dem.

Eller DF’eren, som blev irriteret over forherligelsen af ’udlændingen’ Nadia Nadim. For slet ikke at tale om sprogpolitiet, som retter dem, der formaster sig til at tale om ’pigerne’ fremfor kvinderne. Men hvis landets første kvindelige statsminister (som selv tweetede ’piger’) er ok med det, så er det nok ikke at betragte som en spytklat i feminismens øje.

Hvad er der med det royale chok?

Kongehuset er politik. Det konstitutionelle monarki er en bærende søjle i det danske demokrati – og i øvrigt finansieret af fællesskabet, så når prins Henrik meddeler, at han ikke vil følge traditionen og lade sig begrave ved siden af majestæten, så er det en politisk nyhed.

Det mest bemærkelsesværdige er derfor fraværet af politiske kommentarer. Avisernes ledere har været fyldt med nyheden, men politikerne holder sig helst på afstand af sagen. De sidder nemlig nu i den kattepine, at danskerne – som de helst ikke vil være på kant med – elsker kongehuset, men kongehuset lever ikke helt op til den fælles overenskomst for øjeblikket. Der er en politisk tradition for, at politikerne meget sjældent går offensivt til spørgsmål om kongehuset. De satser på, at kongehuset selv har indsigt, musikalitet og politisk forståelse nok til at tegne indenfor stregerne. Bagefter udtaler politikerne så, at de bakker op. Men hvad gør man, når den farverigste prins sjasker rundt med farverne som en anden Jackson Pollock? Man gør som man plejer. Håber på, at kongehuset selv får styr på uregerligheden.

Hvad er det med en guf-skat?

Spin

Regeringen kigger på punktafgifter. Det er særlige afgifter på blandt andet emballage, spiritus, chokolade og spil. Og aviserne har flydt med mellemregninger, som peger mod billigere kaffe og te, men ikke nødder, selvom det omvendte nok ville give mere ernæringsmæssig mening.

Og så har eksperterne i ramme alvor peget på et behov for at lægge afgift på toppen af danskerne isvaffel.

På vores guf. Det lyder som en molbohistorie, men i et så omfattende og detaljeret skattesystem som det danske, skal der være proportionalitet – for hele isen. Der kan komme flere af disse punktafgifthistorier, for der skal penge i kassen, når nu Skat skal bruge i omegnen af 100 millioner kroner på nye logoer med mere.

Skat gør det cirka lige så nemt for sig selv som DR, der bruger 2 millioner kroner plus årligt på en mangfoldighedskonsulent lige før et nyt medieforlig. Se det er beskattet ’guf’ for medier, utilfredse vælgere og sabelraslende politikere.

Hvad er det med overvågning af patientjournaler?

Base i Irak

Cybersikkerhed er blevet en udfordring, som skal tages alvorligt. Det har både regeringen og flere partier i sinde at gøre noget ved i efterårets forhandlinger om det næste forsvarsforlig I denne uge kom Berlingske i besiddelse af en rapport, hvor det bliver foreslået, at Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste skal have øget beføjelser til blandt andet på eget initiativ at skaffe sig adgang til danskernes fortrolige data som patientjournaler, recepter og også mails mellem folketingsmedlemmer.

Forsvarsministeren ville ikke stille op til interview, men ministeriet vil analysere rapporten. Efteråret kommer altså helt sikkert til at byde på en principiel debat om sikkerhed overfor retssikkerhed, så spænd hjelmen.

Men i første omgang skal du bare spænde klaphatten. God weekend og god EM-finale!

SMS

Hitter på Facebook