Søs Marie Serup.
Søs Marie Serup. Foto: Bax Lindhardt

Banderelaterede skyderier i Aarhus og København er et presserende politisk problem

Når man tænker på mængden af bandepakker, rockerpakker, lømmelpakker og alle de andre politiske ’nu tager vi fløjlshandskerne af’-pakker, der er vedtaget i Folketinget igennem de sidste årtier, så skulle man tro, at der ikke fandtes en eneste fredsommelig motorcykelklub i landet længere. Det er imidlertid ikke tilfældet. Tilfældige forbipasserende bliver skudt på åben gade. Det er naturligvis fuldstændigt uacceptabelt, men hvad skal de arme politikere dog gøre?

Der kan ikke være mange opfindsomme redskaber tilbage, som ikke allerede er afprøvet, men det hverken kan eller skal afholde politikerne for at blive ved med at forsøge at gøre noget ved bandekriminaliteten. Denne weekend bød da også på flere bud, ligesom regeringen utvivlsomt vil spille ud med flere initiativer snart.

De Radikale vil have flyttet betjente fra grænsebevogtning til de storbyer, hvor problemerne lige nu står i lys lue. Debattøren Ahmad Mahmoud vil gøre det ulovligt at være en del af en bande. Politiet indsætter nu fly ind over visitationszonerne og råder unge mænd til at tænke over, hvor de bevæger sig hen.

Socialdemokraterne langer ud efter regeringen, som Mette Frederiksen kritiserer for passivitet, og hun opfordrer i øvrigt statsministeren til at sætte sig for bordenden. Men statsministeriet henviser til justitsministeriet – præcis som tidligere justitsminister Frederiksen vidste, at de ville gøre. Men den ekstra runde i manegen kan det være med til at skabe et billede af passivitet.

Søndag spillede Socialdemokraterne også ud med fem konkrete forslag til en ny bandepakke. De vil øge den sociale indsats i bandemedlemmers familier, gøre det strafbart for banderne at rekruttere unge under 18, give bedre vidnebeskyttelse, få en task force til at undersøge bandemedlemmers økonomiske forhold, og endelig vil de have mere politi på gaden. Det skal der nok være opbakning til fra de fleste. Men andre politikere og partier vil lægge lidt mere oveni.

Justitsministeren vil indkalde forligskredsen til et møde i næste uge. Det er lidt sent for den selvudråbte ’tryghedsminister’ at komme på banen. Til gengæld kommer Søren Pape Poulsen til at ligne en auktionarius, der igen og igen må spørge: »ingen højere?«, for alle vil komme med (over)bud på en løsning. Og læg dertil, at han skal finde en grimasse, der kan passe til at Jacob Ellemann-Jensen har udtrykt bekymring for, at Rigspolitiet ikke har givet politikerne et retvisende billede af, hvor alvorligt det står til med bandekonflikterne.

Tilbage står bydele og borgere, som godt kan indstille sig på, at der kommer en ny pakke til dem. Det kan de faktisk bande på. Men de interesserer sig næppe en tøddel for hverken politiske abe-spil eller overbud. De vil bare gerne kunne færdes i det offentlige rum uden at blive skudt. Det er et presserende politisk problem, som vil blive adresseret. Der vil blive taget initiativer og afsat midler. Det sørgelige er bare, at politiet ikke kan yde en sikkerhedsgaranti, ligesom sundhedssystemet blev pålagt en behandlingsgaranti. Så man må håbe, at den næste bandepakke kan noget, som den endeløse række af pakker før den ikke kunne.

skyderi

SMS

Hitter på Facebook