Foto: Linda Kastrup / Bax Lindhardt

Vælgere over 60 år har længe været en magtbase, som S, V og ikke mindst DF har fat i. Nu har de fået deres egen minister – fra LA.

Thyra Frank har som Danmarks første ældreminister fået en usædvanligt hård velkomst på posten. Men det mest overraskende er faktisk, hvorfor de ældre ikke for længst har fået deres egen minister. Ser man på ældre som en vælgergruppe, er det tydeligt, at her findes en stor magtbase, som ovenikøbet er ret enige om i hvert fald de – for dem – vigtigste politiske temaer: Udlændingepolitik, sundhed og ældrepleje.

Af Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivninger 2010-2050 fremgår det, at 25 pct. af danskerne vil være over 65 år i 2042. Hvis man et øjeblik ser bort fra, hvad det giver af muligheder og udfordringer, og i stedet ser 1/4 af befolkningen som en interessegruppe, så er der tale om en meget magtfuldvælgergruppe. Så kan man roligt konkludere, at man i fremtidens Danmark næppe kan blive valgt til noget som helst uden at have solid opbakning blandt ældre vælgere. Ældre er lig med magt og indflydelse!

Det er almindeligt kendt, at ældre og yngre vælgere stemmer forskelligt. Ikke mindst efter Brexit er der blevet talt meget om, hvordan alder påvirker stemmeafgivningen. Efter valget i 2015 så bl.a. DR på fordelingen af stemmer på de valgsteder, som har henholdsvis flest ældre og flest unge vælgere. På Femø er næsten hver anden vælger over 70 år gammel, og der fik S, DF og V to tredjedele af stemmerne i 2015, mens Aarhus midtby, hvor hver tredje vælger er mellem 18 og 24 år, kom DF ikke engang ind på en top seks – modsat stort set alle andre steder i landet.

Dansk Folkeparti var først til at prioritere ældrepolitikken højt. I april 2014 så Politiken og Megafon på, hvem den klassiske DF-vælger er. Det var grundigt statistikarbejde med flere end 5.000 respondenter. Svaret var klart: 43 procent af partiets kernevælgere er over 60 år, mens kun ni procent er under 30.

På Christiansborg kunne man fnise lidt adden tidligere hjemmehjælpers prioriteringer. Men med den tidlige og markante indsats, har DF med Pia Kjærsgaard i spidsen nærmest taget ejerskab til en vælgergruppe, som får større og større betydning. Enhedslisten har i nogen tid kæmpet for at udfordre DF på positionen som de gamles forsvarer, men nu melder LA sig altså ind i en kamp, som ’de gamle’ partier (her inklusive DF) som udgangspunkt står til at vinde.

Det ligner altså et klogt træk fra regeringen at udnævne en ældreminister, og selvom den tidligere V-regerings sundheds- og ældreminister var en tungere post med flere muskler, så kan signalværdien af, at området er helt sit eget, godt vise sig at være vigtig. Om Thyra Frank er den rette på posten, vil tiden vise.

Man kan se den voldsomme velkomst, Thyra Frank har fået på posten, på to måder: Enten blev hun opfattet som den svageste i flokken, som altid vil blive angrebet hårdest og først. Eller også sidder hun simpelthen på en vælgermæssig ’must win’-position. Desværre får man ikke ligefrem det indtryk, at det var velovervejede strategiske analyser, som lå bag angrebene på ministeren. Med DF som den mulige undtagelse. En ting er sikkert: de ældre er deres alder værd i magt!

SMS

Hitter på Facebook