Integrationsminister og udviklingsminister Søren Pind (V) bliver nu også afsløret i at have omgået reglerne for at beholde sin borgmesterløn og bil med chauffør.

Ifølge Københavns Kommune boede Søren Pind i en periode i et sommerhus i Nordsjælland, mens han var teknik- og miljøborgmester i København. Det bekræfter Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning til B.T.

Og Søren Pinds daværende borgmesterchauffør husker, at han hver aften kørte uden for kommunegrænsen for at bringe Søren Pind hjem.
Ifølge B.T.s kilder drejer det sig om en periode på flere måneder i løbet af 2004-2005.

Ulovligt


Søren Pind lavede altså samme trick som sin efterfølger på posten, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), der torsdag gik af som borgmester, efter at Ekstra Bladet afslørede ham i reelt at overnatte hos sin kæreste på Frederiksberg.

Og det er ulovligt. Valgloven er nemlig krystalklar. Politikere skal bo i den kommune, hvor de er valgt. Og flytter de – omend bare i en periode – til nabobyen, skal de øjeblikkeligt træde ud af byrådet eller søge orlov.

- En lokalpolitiker skal bo i den kommune, hvor han eller hun er valgt. Ellers er man ikke valgbar og skal træde ud af kommunalbestyrelsen, og der skal indkaldes en stedfortræder. Det gælder også, selvom man flytter midlertidigt – for eksempel mens ens hus bliver bygget om, siger valgkonsulent Nicoline Nyholm Miller, Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

At lade en lokalpolitiker bo i en anden kommune svarer til at lade dronning Margrethe bo i Sverige – og stadig være dansk statsoverhoved. Det går simpelthen ikke.

Allergi og astma


Søren Pind havde dengang med sin daværende kone købt et hus på Østerbro i København, der viste sig at være fyldt med skimmelsvamp. Huset gav Søren Pind allergi og astma. Noget, han ikke lagde skjul på over for medierne.

Ifølge en kendelse fra Ankenævnet for Forsikring flyttede parret fra ejendommen 4. januar 2004 og var ikke i huset i over et år. Og det var efter den dato, Søren Pind for en tid hver aften blev kørt i borgmesterbil til en adresse i Nordsjælland. Senere fik parret en lejlighed i København.

Ifølge kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er sagen alvorlig.

- Det er meget, meget alvorligt at bryde den lovgivning, fordi den er så vital i vores demokrati. Begynder man først at bøje loven og give en borgmester lov til at bo uden for kommunen, mens huset bliver renoveret, så giver loven ikke mening længere, siger han, men kan godt forstå, hvis nogle danskere tager sig til hovedet over loven.

- Mange vil jo have den pragmatiske holdning, at det kan være ligegyldigt, hvor en borgmester bor. Men valgloven er vores næstvigtigste efter grundloven, og af den fremgår, at man som lokalpolitiker skal bo i den kommune, hvor man er valgt, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind.