Vi vil fremstå som hyklere, hvis Mette Frederiksens forslag gennemføres, siger Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).
Vi vil fremstå som hyklere, hvis Mette Frederiksens forslag gennemføres, siger Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V). Foto: Sarah Christine Nørgaard

Det vil fremme ekstremisme og udstille os som hyklere. Sådan lyder reaktionen fra Søren Pind, der nu går ind i debatten om muslimske friskoler med et hårdt angreb rettet mod Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Hun foreslår i dagens BT at lukke alle muslimske friskoler, fordi de ifølge hende skader integrationen.

Forslaget kommer i kølvandet på en række afsløringer om problematiske forhold på muslimske friskoler i København. Senest kunne BT i denne uge afsløre, at en skoleleder og en klasselærer på Al Quds Skole i København havde antisemitiske opslag og billeder på deres facebookprofiler. Læreren skrev blandt andet, at jøder opfører sig som dyr, og at de vantro er kujoner.

AlQudsSkole

Men Mette Frederiksens forslag krænker basale rettigheder som religionsfrihed og undervisningsfrihed, mener Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

Han forudser, at en lukning af alle muslimske friskoler i sidste ende kan fremme ekstremisme og fundamentalisme.

»For så vil man sige, der kan I selv se, det er det rene hykleri, når I taler om ytringsfrihed og menneskerettigheder. Det gælder ikke for sådan nogle som os,« forklarer Søren Pind. Han mener, at Socialdemokratiets forslag vil skade tiltroen til det danske folkestyre.

»Det er så nemt i en tid som den her at skrige sådan nogle enkle budskaber ud. Men der er en grund til, at sådan noget er grundlovsstridigt. Det er skadeligt, og det vil udstille os som hyklere,« siger han med henvisning til, at Undervisningsministeriet har vurderet, at forslaget er i strid med grundloven.

Al Quds Skole

Men i den rådgivning, Socialdemokratiet har fået, lyder vurderingen, at det muligvis godt kan lade sig gøre alligevel, har Mette Frederiksen forklaret. Og hvis forslaget ikke kan gennemføres, vil hun i samarbejde med andre partier finde en anden måde at lukke skolerne.

Det mener Søren Pind er helt forkert. I stedet for at lukke alle muslimske friskoler skal man kun straffe de muslimske friskoler, der ikke overholder loven. Og forskellen på de to ting er afgrundsdyb, mener han.

»Mette Frederiksens synspunkt svarer til, at man skal straffe alle og ikke kun dem, der gør noget forkert. Det er vigtigt, at vi i hele den kulturkamp, som foregår, også står fast på vores egen kultur. Religionsfrihed er en meget vigtig ting, og det er ikke statens opgave at blande sig.«

Nord-Vest Privatskole

Mette Frederiksen siger i dagens BT, at man gør eleverne en bjørnetjeneste ved at lade dem gå i en skole, der ikke er en del af det danske samfund. At det skader integrationen.

Søren Pind, der er seks muslimske friskoler, der har et antal elever med ikke-vestlig baggrund på 90 procent og derover. Mener du, at det er skadeligt for integrationen, at de går i skole med elever af samme baggrund og ikke etnisk danske elever?

»Jeg har også oplevet dybt kristne skoler, hvor folk blev religiøst oplært. Men skal man gribe ind over for det? Hvis man begynder at gribe ind over for muslimske skoler, fordi de er muslimske, så kommer man også til at gribe ind over for kristne skoler. I stedet tror jeg, at man skal se på, om folk er ordentlige samfundsborgere. Om folk oplæres til noget kriminelt eller til at være lovlydige. Det er det vigtige.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.