Offentlig kendt dansker afsløret som storspion for STASI. Forsker er rystet.

Venstres Søren Pind kræver nu et navn på bordet og frem i lyset, efter at koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet ved et rent tilfælde har fået adgang til hidtil ukendte, hemmeligstemplede dokumenter om en dansk storspion.

Sagen blotlægger, hvad Wegener Friis selv kalder "den værste spionsag i Danmark” og har rystet den anerkendte forsker.

Efter at BT tidligere i dag har løftet sløret for det opsigtsvækkende fund i STASI-arkiverne, er Søren Pind på sin åbne Facebook-profil gået ud med kravet om, at navnet på den nulevende kendte dansker, hvis arbejde for STASI altså viser sig at have været grobund for nogle af de mest afskyvækkende spionoperationer mod Danmark, skal ud i offentligheden.

- Frem med det…. Dagen er passende, skriver Søren Pind med direkte henvisning til årsdagen netop i dag, 9. april, da Nazi-Tyskland i 1940 besatte Danmark.

BØR NAVNET PÅ DEN DANSKE STORSPION KOMME FREM I LYSET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Thomas Wegener Friis kender den formodede storspions præcise identitet, men han vil af juridiske hensyn endnu ikke løfte sløret for hverken navnet eller de operationer, de hidtil ukendte dokumenter knytter ham til.

Overfor BT afslører forskeren dog, at der er tale om en nulevende mand, som er kendt i offentligheden.

Med henvisning til, at der under Nyrup-regeringen med daværende justitsminister Bjørn Wesths (S) velsignelse blev makuleret hemmeligstemplede oplysninger om bl.a. ex-kommunisten Ole Sohn, skriver Søren Pind videre på sin Facebook-side:

- Det var da godt, Bjørn Westh og Socialdemokratiet ikke også havde hånd og halsret over STASI-arkiverne.

HVAD MENER DU? SKAL SPIONENS NAVN FREM I LYSET? OG SKAL HAN KUNNE RETSFORFØLGES? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER.