Medlem af Dansk Folkeparti og tidligere folketingsmedlem Søren Krarup forlangte en offentlig undskyldning og indrømmelse fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, efter hun søndag påstod, at han var dømt for racisme. Ellers truede han med at anmelde hende til politiet for injurier. Men nu har SF-formanden trukket i land.

Pia Olsen Dyhr sagde under et interview med Clement Kjersgaard i DR2-programmet Vi ses hos Clement søndag den 17. januar 2016, at Dansk Folkeparti var »helracistisk« og begrundede sit udsagn med, at flere fremtrædende medlemmer af partiet er dømt for overtrædelse af racismeparagraffen.

Hun nævnte Pia Kjærsgaard, som tabte en injuriesag i 2003, efter Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU kaldte hendes synspunkter racistiske. Mogens Camre, som blev dømt for racisme i fjor efter at have sammenlignet muslimer med nazister. Og Søren Krarup, som vandt en sag om injurier i 1987, efter Socialdemokraten Thorkild Simonsen kaldte hans kampagne »småracistisk«.

Søren Krarup er derfor aldrig dømt for racisme og fik dermed også rettens ord for netop ikke at være dét dengang.

Af samme årsag er han rasende over, at SF-formanden alligevel beskylder ham for at være kriminel og for at nedværdige visse mennesker afhængigt af deres etnicitet:

»Jeg er dybt forbitret! Det er en gemen løgn, som hun forsøger at bagvaske mig med, og det har jeg ikke tænkt mig at stå model til! Det er simpelthen for groft!« siger han og fortsætter:

»Ordet 'racisme' er et vulgært skældsord, der leder tankerne hen på nazisterne, som også talte om racer hele tiden. Og når jeg bliver beskyldt direkte for at være racist - selvom jeg har rettens ord for ikke at være det - så vil jeg saftsuseme ikke finde mig i det!«

Kræver offentlig undskyldning

Søren Krarup fandt ud af, hvad SF-formanden havde sagt om ham mandag eftermiddag og forsøgte efterfølgende at tage telefonisk kontakt til Pia Olsen Dyhr, men uden held. Han har også skrevet en e-mail til hende, som han i skrivende stund ikke har fået svar på.

Han forlanger, at hun kommer med en offentlig undskyldning og indrømmelse af, at hun fremsagde usande udtalelser på landsdækkende fjernsyn.

Får han ikke det, vil han melde SF'eren til politiet for injurier.

En forbrydelse, der normalt straffes med bøder, men kan give op til fire måneders fængsel.

Han tror dog ikke, at det vil blive nødvendigt, da han forventer, hun vil bøje sig for hans krav.

»Jeg går ud fra, at det er noget, hun vil rette med det samme. Hun bliver grebet i at have løjet, og så skal man undskylde. Hvis ikke, kommer det til at få konsekvenser for hende,« udtaler han og tilføjer, at han ikke er et øjeblik i tvivl om, han vil få medhold i sagen, hvis han anmelder hende.

»Det er ganske enkelt forkert, det hun siger. Der er ikke noget at rafle om!«

En kritik af personen - ikke partiet

Søren Krarup afviser desuden, at Dansk Folkeparti skulle være racistisk, selvom flere af partiets mest fremtrædende medlemmer er dømt for racistiske udtalelser.

Dertil understreger han, at han ikke vil udbrede sin skarpe kritik af SF's formand til at være en kritik af SF som parti, i modsætning til hvad Pia Olsen Dyhr gjorde under søndagens interview med Clement Kjersgaard.

»Jeg taler om Pia Olsen Dyhr. Det er hende, som lyver og er dybt utroværdig. Jeg vil ikke tale om partiet som helhed, for jeg er sikker på, der da nok er nogle hæderlige mennesker i det.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pia Olsen Dyhr, men hun skriver i et opslag på sin Facebook-side mandag aften, at det var forkert af hende at kalde Dansk Folkeparti for »helracister«. Hun beklager desuden at have påstået, at Søren Krarup var dømt for racisme, og at hun ærgrer sig over sin udtalelse i tv-programmet.