Skandalesagerne i forsvaret får forsvarsminister Søren Gade til at trække sig fra posten. Han stopper helt i politik. Dermed mister Løkke en populær minister.

Forsvarsminister Søren Gade (V) er ikke med i hatten, når statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag præsenterer sit nye ministerhold.

Søren Gade tager konsekvensen af de mange skandalesager i forsvaret. Han forlader ikke bare ministerposten, men trækker sig helt fra politik. Dermed mister regeringen en af dens mest populære ministre.

Søren Gade siger, at når han vælger at træde tilbage nu, skyldes det blandt andet, at der det seneste halve år har været for meget fokus på ham som person og for lidt fokus på de mange ansatte inden for forsvaret.

- Jeg har gennem hele mit virke som forsvarsminister forsøgt at træffe beslutninger, som har været i forsvarets bedste interesse, og som har tjent soldaterne og de mange ansatte under Forsvarsministeriet. Det mener jeg også, at denne beslutning gør, siger han i en pressemeddelelse.

Desuden siger han, at han har oplevet en vigende tillid fra nogle af sine politiske kolleger.

Han fremhæver i et interview med Jyllands-Posten sagen om jægerbogen, der også har kostet hans forsvarschef Tim Sloth Jørgensen jobbet, og senest lækagen af danske jægersoldaters Irak-mission, som den direkte årsag til beslutningen.

Forleden viste en meningsmåling, at Søren Gade stadig nyder stor opbakning hos vælgerne. Men han føler selv, at skandalesagerne har gjort det vanskeligt for ham at fungere optimalt som minister.

Sagerne har flyttet fokus fra de udsendte soldater i Afghanistan, og gør det vanskeligt at implementere det nye forsvarsforlig, mener Gade, der påpeger, at flere forligspartier har udtrykt manglende tillid til ham.

- Det vil være ubærligt for mig, hvis min person kom til at stå i vejen for at træffe de rigtige beslutninger, siger Søren Gade.

Hans beslutning betyder også, at han samtidig med at han forlader ministerposten, helt forlader politik.

Også Søren Gades omstridte pressechef, Jacob Winther, stopper. Winther har været i massiv modvind siden filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen udpegede ham som kilden, der lækkede de fortrolige oplysninger om jægersoldaternes Irak-mission.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker forståelse for Søren Gades beslutning.

Det ventes, at han tirsdag vil præsentere Gitte Lillelund Bech (V) som Søren Gades afløser. Dermed får Danmark sin første kvindelige forsvarsminister.

/ritzau/