Søren Gade er Venstres nye supervåben i den valgkamp, som hele Danmark venter på bliver skudt i gang.

Den erfarne politiker virker som det perfekte værn mod vælgervandring fra Venstre til Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne og netop som en mand, der kan fastholde de traditionelle Venstre-vælgere, som har deres rod i den jyske muld.

Gade siger det også selv.

»Jeg stiller op i Produktionsdanmark. Jeg har hus i Holstebro og sommerhus i Vedersø. Jylland er »mit hood«, ingen tvivl om det,« siger Søren Gade, som også remser en række mærkesager op, som generelt gør sig godt på de kanter.

»Jeg går op i, at der skal tjenes penge, og der skal skabes arbejdspladser. Samfundskagen skal gøres større. De mennesker, som holder hjulene i gang, dem vil jeg gøre noget for,« siger Søren Gade.

Søren Gade forklarer, at han også brænder for den grønne omstilling, som han godt mener kan omfatte, at vindmøller også kan placeres andre steder end på jyske marker.

»Man kan godt placere vindmøller andre steder. Det forekommer mig, at de altid skal bygges de samme steder,« siger han og fortsætter:

»I København vedtager man også, at der skal bygges naturparker, men de skal ligge i det område, som jeg bor i, og tilsvarende steder. Det forstår man ikke rigtigt herovre på de kanter,« siger han.

Det lyder, som om du er hentet ind for at tage kampen op mod Inger Støjberg. Kan man ikke sige, at I på mange måder har en del til fælles?

»Jo, det har vi. Det gør mig heller ikke noget. Der er nok en god grund til, at jeg er gode venner med Inger Støjberg,« siger Søren Gade.

Søren Gade, Venstre.
Søren Gade, Venstre. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Han forklarer, at han ikke er ked af, at Inger Støjberg pludselig har ramt blå blok som en bombe og ser ud til at komme i Folketinget med over ti procent af stemmerne.

»I min bog er det ikke et problem, at Inger får et godt valg. Tværtimod,« siger Gade og fortsætter:

»Hvis der kommer borgerligt flertal, så er det Ingers fortjeneste, da hun også trækker stemmer over midten fra Socialdemokratiet. Derfor er hun for mit vedkommende en del af løsningen,« forklarer Gade.

59-årige Søren Gade har siddet i Europa-Parlamentet for Venstre siden 2019. Han fik mere end 200.000 personlige stemmer ved valget.

Men han afviser, at skiftet til Folketinget – hvis han altså bliver valgt – er en spontan idé, som er opstået i kølvandet på Inger Støjbergs nye parti.

»Det kan godt være, at folk ikke tror på det, men den snak har vi haft løbende i en til to år. Jeg har talt med Jakob (Ellemann-Jensen, red.) om det flere gange. Jeg har også haft besøg af Christian Hüttemeier (Venstres partisekretær) i mit sommerhus, hvor vi har snakket om det,« siger han.

Hvis magten skifter, og Jakob Ellemann-Jensen får mulighed for at dele ministerposter ud, har du så fået stillet en ministerpost i udsigt?

»Jeg har en forventning om, at jeg får en post, som har betydning for Venstre, og hvor jeg kan gøre en forskel. Men jeg har ikke lagt mig fast på, hvad den rolle kan være. Jeg har ikke talt med Jakob om, at det absolut skal være en ministerpost,« siger Gade.

Du er jo noget af en stemmesluger. Har du ikke stillet krav til gengæld?

»Hvis jeg har fået mange stemmer, så er det, fordi Venstre har givet mig en mulighed for at nå dertil. Det lyder måske lidt højttravende, men på den måde er ingen jo større end partiet,« siger Gade.

Han forklarer, at han er glad for sit arbejde i Europa-Parlamentet. Hans beslutning om at forlade parlamentet til fordel for Folketinget er ikke et fravalg af det europæiske arbejde, men et tilvalg af dansk politik.

Men hvis nu ikke magten skifter, og Mette Frederiksen fortsætter, kan du så ikke finde på at forlade dansk politik igen frem for at blive ordfører for et eller andet?

»Nej, jeg forlader ikke Folketinget, hvis jeg bliver valgt ind.«

Hvad med det valg, som kommer efter det her? Altså forventeligt om cirka fire år? Stiller du også op der?

»Det ved jeg ikke endnu. Der er mange ting, som spiller ind der.«

Hvis Søren Gade ikke bliver valgt til Folketinget, så agter han at fortsætte sit arbejde i Europa-Parlamentet.

Det er ikke afgjort, hvor han stiller op, men han regner med, at det enten bliver i Sydjyllands Storkreds eller Vestjyllands Storkreds.