Lyt til artiklen

Venstres Søren Gade forventer at blive folketingskandidat enten i den vestjyske eller sønderjyske storkreds.

Dermed er det ikke sikkert, at det ender i en direkte duel om stemmer mellem Gade og Danmarksdemokraternes Inger Støjberg, som begge normalt er stemmeslugere i Vestjylland.

»- Der er ikke noget, der peger i retning af, at jeg skal gå head-to-head mod Støjberg. Det har slet ikke været en del af strategien i forhold til Inger Støjberg,« siger Gade.

Mandag aften meddelte den tidligere forsvarsminister, som i dag sidder i Europa-Parlamentet, at han stiller op til næste folketingsvalg.

»Partiet har ytret ønske om, at det enten bliver i Vestjylland, hvor jeg har stillet op før, eller i Sønderjylland, hvor jeg også er rimelig kendt. Så jeg forventer, at det enten bliver i den vestjyske eller den sønderjyske storkreds. Men det kan end ikke Jakob Ellemann-Jensen afgøre,« siger Gade med henvisning til Venstres formand.

»Det bliver kredsformændene, der kan tilbyde mig en lille kreds, og så skal det også stemmes igennem blandt medlemmerne,« tilføjer han.

Ellemann-Jensen er heller ikke med på, at det er en god idé, hvis Gade og Støjberg tørner sammen i det vestjyske.

»Jeg er ikke sikker på, at det er den måde, vi sikrer et borgerligt flertal på. Men jeg skal ikke foregribe, hvilken kreds Søren skal stille op i. For Venstre er en græsrodsorganisation, og det er Venstres medlemmer, der bestemmer, hvilke kandidater der stiller op hvorhenne.

»Det er ikke Venstres formand, og det er slet ikke kandidaten selv,« siger Ellemann.

Støjberg står i dag i spidsen for Danmarksdemokraterne. Men hun har en lang fortid i Venstre. Både som minister og desuden som næstformand under Ellemann-Jensen. Deres samarbejde i Venstres ledelse fungerede ikke.

Kulminationen var, da et flertal i Venstres folketingsgruppe stemte for at sende Støjberg for en rigsret. Her blev Støjberg dømt sidste år, hvorefter et flertal af Støjbergs folketingskolleger vurderede hende som uværdig til at fortsætte i Folketinget.