Såvel Enhedslisten som De Radikale og Alternativet er stærkt kritiske over for Socialdemokratiets asyludspil.

København. Socialdemokratiets udlændingeudspil, der er præsenteret mandag, møder modstand hos de fleste af de partier, der må forventes at skulle lægge stemmer til, hvis Mette Frederiksen en dag skal blive statsminister.

Udspillet handler blandt andet om, at det ikke længere skal være muligt at søge såkaldt spontant asyl i Danmark.

En spontan asylansøgning er, når man søger asyl ved den danske grænse eller for eksempel i Center Sandholm i Nordsjælland.

Partiet vil i stedet sende spontane asylansøgere til et danskdrevet modtagecenter i et ikke nærmere specificeret land i Nordafrika.

Enhedslisten giver udspillet en hård medfart.

- Det er ikke problemfrit at integrere flygtninge. Men at forestille sig, at man bare tørrer opgaven af på et land i Nordafrika - det synes jeg ærlig talt, er usolidarisk, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Ritzau.

Socialdemokratiet mener selv, at udspillet holder sig inden for de internationale konventioner. Men det tvivler Schmidt-Nielsen på.

- Jeg tror, at socialdemokraterne står meget alene med, at det her kan rummes inden for menneskerettighederne.

SF-formand Pia Olsen Dyhr ser dog gode takter i udspillet.

- Både i forhold til at hjælpe flere flygtninge på en bedre og mere holdbar måde, øge udviklingsbistanden, igen at tage kvoteflygtninge, og behandle asylsager i nærområderne. Det er positivt, siger Pia Olsen Dyhr til DR.

De Radikale har ikke noget principielt imod idéen om asyllejre i Nordafrika. Men problemet er, at forslaget er totalt urealistisk, vurderer partileder Morten Østergaard.

- Man foregøgler danskerne nogle ting, som, uanset hvem der er i regering, ikke kan lade sig gøre. Dansk enegang i flygtningespørgsmål er urealistisk, siger Morten Østergaard til Ritzau.

- Vi finder aldrig et afrikansk land, der vil løse problemerne for os.

De Radikale ønsker i stedet et "langt mere forpligtende samarbejde med vores nabolande i EU". Sammen vil EU kunne indgå aftaler med lande i Nordafrika, mener Morten Østergaard.

- Det er et luftkastel at stille op for danskerne, at det kan en ny regering bare lige hekse. Det kan hverken en ny regering eller den, vi har nu.

Alternativet kalder Socialdemokratiets udlændingeudspil for urealistisk og inhumant.

- Man lægger op til at overlade byrden til de nordafrikanske lande, siger udlændingeordfører Josephine Fock.

- Man lader det være nærområdernes problem. Og man siger nej til at hjælpe de konkrete flygtninge og mennesker på flugt, der kommer her til landet.

Alternativet hilser det velkomment, at S vil hæve udviklingsbistanden.

- Men det er ikke det samme som at lukke fuldstændig ned her i Danmark, siger Josephine Fock.

/ritzau/