I Danmark bruger vi 300 millioner engangsplastikkrus og 150 millioner engangstakeawaybokse om året. Og det er næppe nogen overraskelse, at meget af det ender i parkens grønne hjørner eller i havet i stedet for i skraldespanden.

Men det vil Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København, Sophie Hæstorp Andersen, nu gøre op med i et nyt udspil.

»Takeaway bliver en større og større udfordring. Jeg er personligt træt af at se, hvordan emballage ligger i Københavns gader. At få fjernet alt det takeawayemballage er noget af der første, jeg vil tage fat på efter valget,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Overborgmesterkandidaten ser gerne at København kan blive en foregangsby. Ikke bare i Danmark, men også ude i verden.

Står det til Sophie Hæstorp Andersen skal der pant på takeaway-emballage.
Står det til Sophie Hæstorp Andersen skal der pant på takeaway-emballage. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

»Det bliver ikke nemt, og det kommer til at tage noget tid, men det er den rigtige retning at gå. Jeg håber, vi kan få en løsning, hvor resten af verden kan kigge på og sige, det er den københavnske model. Det skal være en genbrugsløsning. Ikke som vi kender det i dag, hvor man afleverer det, og det smeltes om, men hvor det eksisterende produkt bliver genbrugt. Det kunne for eksempel skylles af.«

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen skal det for eksempel gælde kaffekopper, pizzabakker, burger- og sushiæsker. Dem vil der så komme pant på, som man får tilbage, når man indleverer emballagen. Præcis som vi kender det fra dåser og flasker.

»På Roskilde Festival havde man for nogle år siden succes med pant på pizzabakker. Ti af dem gav 100 kroner retur, men om snittet lige skal være der, ved jeg ikke. Men pant skal jo fungere på en måde, så folk ikke skal betale så meget, at de ikke gider være med, men samtidig give incitament til at indlevere det.«

Sophie Hæstorp Andersen, pizzabakker passer jo ikke ind i vores nuværende pantsystem. Hvor skal de indleveres?

»Det kunne for eksempel afleveres, der hvor man skal have sit næste måltid. Ved de forskellige forhandlere, der er med i det.«

Men restaurationerne skal vel have samme form for emballage så?

»Vi skal have aftalt en standard for, hvad emballagen skal kunne. En løsning, der kan bruges på tværs af branchen. Det kalder på et offentlig/privat samarbejde.«

Ud over restaurationsbranchen og emballageproducenterne, der selvsagt er nødvendige at have med ombord, har Sophie Hæstorp Andersen også tænkt sig at alliere sig med eksperter, forbrugerorganisationer og Danmarks Naturfredningsforening.

Og for sidstnævnte er udspillet særligt kærkomment. For ifølge deres årlige affaldsindsamlinger har Danmark rekord i affald, og særligt takeaway ender i naturen.

»Den globale produktion af plastik udleder i dag mere CO2 end den samlede globale luftfart. Så det er en bunden opgave at udvikle løsninger som kommer vores enorme forbrug af engangsemballager til livs. Det her forslag vil være et stort skridt i den rigtige retning for at nedbringe mængden af emballageaffald i København,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Hvad det vil koste at implementere sådan et pantsystem her, ved Sophie Hæstorp Andersen ikke endnu. Hvem der skal gøre pizzabakkerne rene, og om man kan aflevere dem ved sushimanden, er heller ikke besluttet.

Men hun har fuld tillid til, at det kan lade sig gøre. Både i praksis og økonomisk, og at de københavnske byboere er med på ideen.

»Til en start tror jeg, at både fonde og virksomheder vil lægge hovederne sammen. Kommunen skal måske også hjælpe. Men jeg er fortrøstningsfuld, der er mange, der gerne vil den her vej. Både borgere og virksomheder,« siger Sophie Hæstorp Andersen.