Lyt til artiklen

Valgrygterne fylder i dansk politik, og den første Voxmeter-måling efter sommerferien viser blåt flertal.

Socialdemokratiet står til 22,9 procent i partiets laveste Voxmeter-måling siden marts 2015. Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne står til 11,2 procent.

Det er den første Voxmeter-måling for Ritzau, hvor Danmarksdemokraterne bliver målt.

Målingen viser desuden et blåt flertal. Blå blok står til 50 procent, mens rød blok står til 47,5 procent.

Dansk politik er for alvor vendt tilbage efter sommerferien i denne uge, og rygterne om et snarligt valg fylder en del på Christiansborg.

Regeringens støtteparti De Radikale har hen over sommeren fastholdt partiets trussel om at vælte S-regeringen, hvis der ikke udskrives folketingsvalg senest 4. oktober.

Faktum er dog, at statsminister Mette Frederiksen (S) kan vente lidt endnu. Det næste folketingsvalg skal senest finde sted 4. juni 2023.

Blandt de borgerlige partier står Venstre til 15,2 procent, mens De Konservative står til 12,5 procent.

Mens Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er statsministerkandidat i blå blok, udestår det fortsat, om De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er det eller ej.

Pape har flere gange udtalt, at han vil melde ud inden næste valg.

I midten af august holder De Konservative sommergruppemøde, og måske kan det bruges som anledning til at gøre vælgerne klogere på emnet.

Målingen er ikke kun sløj læsning for statsministeren. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, står til 1,9 procent og står dermed til ikke at komme i Folketinget.

Spærregrænsen er på 2,0.

Voxmeters seneste måling baserer sig på telefoninterview med 1001 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover i perioden fra 1. august til 6. august.

Der er en statistisk usikkerhed i forhold til de enkelte partier.

For Socialdemokratiet er den eksempelvis på +/- 2,6 procentpoint.

For Danmarksdemokraterne er den +/- 2,0 procentpoint.

For Moderaterne, der flirter med spærregrænsen, er den +/- 0,8 procentpoint.

/ritzau/